eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Könnyebb lesz ügyvéddé válni?

Könnyítené az ügyvéddé válás feltételeit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy törvénytervezet alapján. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke csak részben támogatja a javaslatot.

A törvénymódosítást eredetileg Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke kezdeményezte, hogy megkönnyítse a 63. évüket betöltött, így kötelezően nyugdíjba vonuló bírák elhelyezkedését.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium javaslata értelmében viszont nem csak bírák és ügyészek esetében törölnék el az ügyvéddé válás feltételei közül a legalább egyéves ügyvédi, ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlati időt.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke ezzel nem értett egyet. Szerinte elképzelhető olyan élethelyzet, hogy valaki leteszi a jogi szakvizsgát, és utána 20 évig nem dolgozik semmilyen jogászi pályán - ezeket a helyzeteket kellene valamilyen módon kezelni a kötelező alkalmazottsággal. "Azt természetesen személy szerint mindig támogattam, hogy aki korábban bíró vagy ügyész volt, annál a kötelező gyakorlattól el lehessen tekinteni. Azt majd meglátjuk, mi lesz az elnökség többségi álláspontja" - fogalmazott.

Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a tervezet csupán bírók, ügyészek, közjegyzők és jogtanácsosok számára tartalmazza a mentesítést.

"Ennek az indoka, hogy szinte ugyan olyan jogterületen mozognak, ugyanúgy megvan a szakvizsgájuk, ahogyan az ügyvédeknek, és ugyanazt a gyakorlatot meg is tudják szerezni, míg más, nem ezekhez a konkrét hivatás-rendekhez tartozó gyakorló jogászokhoz képest az ő ügyvédséghez való viszonyuk sokkal szorosabb" - mondta.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége augusztus 15-ödikéig alakítja ki álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×