Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Könnyebb lesz ügyvéddé válni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Könnyítené az ügyvéddé válás feltételeit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy törvénytervezet alapján. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke csak részben támogatja a javaslatot.

A törvénymódosítást eredetileg Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke kezdeményezte, hogy megkönnyítse a 63. évüket betöltött, így kötelezően nyugdíjba vonuló bírák elhelyezkedését.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium javaslata értelmében viszont nem csak bírák és ügyészek esetében törölnék el az ügyvéddé válás feltételei közül a legalább egyéves ügyvédi, ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlati időt.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke ezzel nem értett egyet. Szerinte elképzelhető olyan élethelyzet, hogy valaki leteszi a jogi szakvizsgát, és utána 20 évig nem dolgozik semmilyen jogászi pályán - ezeket a helyzeteket kellene valamilyen módon kezelni a kötelező alkalmazottsággal. "Azt természetesen személy szerint mindig támogattam, hogy aki korábban bíró vagy ügyész volt, annál a kötelező gyakorlattól el lehessen tekinteni. Azt majd meglátjuk, mi lesz az elnökség többségi álláspontja" - fogalmazott.

Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a tervezet csupán bírók, ügyészek, közjegyzők és jogtanácsosok számára tartalmazza a mentesítést.

"Ennek az indoka, hogy szinte ugyan olyan jogterületen mozognak, ugyanúgy megvan a szakvizsgájuk, ahogyan az ügyvédeknek, és ugyanazt a gyakorlatot meg is tudják szerezni, míg más, nem ezekhez a konkrét hivatás-rendekhez tartozó gyakorló jogászokhoz képest az ő ügyvédséghez való viszonyuk sokkal szorosabb" - mondta.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége augusztus 15-ödikéig alakítja ki álláspontját.