eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mennyire szigorítják a veszélyes vegyi üzemek működését?

A vegyi üzemekre vonatkozó biztonsági előírások szigorítását célozza az úgynevezett Seveso III irányelv, amelynek még Európai Parlamenti képviselőként Áder János volt a jelentéstevője. A direktíva - ha az EP, majd az Európai Tanács is elfogadja - 2015 júniusában lép hatályba. A Greenpeace vegyianyag-szakértője úgy véli: az új irányelv nem szigorít kellőképp az eddig is létező előírásokon és ellenőrzési metóduson, ráadásul félő, hogy a tagállamok megpróbálják még tovább puhítani a szabályokat.

Az irányelv a nevét az 1976-os, Sevesónál történt környezeti katasztrófáról kapta. Az olaszországi településen egy üzemben robbanás történt, és dioxin került a környezetbe. A szennyezéstől állatok pusztultak el, a gyerekek bőrén pedig elváltozások jelentek meg, de a lakosságot még időben kitelepítették - mondta az InfoRádiónak az úgynevezett Seveso III irányelvről a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A direktívának még EP-képviselőként Áder János volt a jelentéstevője.

Simon Gergő kiemelte: megítélésük szerint nem nevezhető jelentős előrelépésnek a csomag. A korábbi direktívák lényege az volt, hogy azokban az üzemekben, ahol veszélyes anyagokat használnak, vagy veszélyes tevékenységet folytatnak, szigorú biztonsági előírásokat kell betartani, és ezt rendszeresen ellenőrzik az illetékes hatóságok.

Egy lista tartalmazza a különböző vegyi anyagokat, és a tárolt vagy használt mennyiség alapján sorolják be az üzemeket veszélyességi kategóriákba. Magyarországon 80-90 alsó, és ugyanennyi felső küszöbértékű veszélyes üzem van - fejtette ki.

Az új irányelv kezdetben három kategóriát különböztetett volna meg, végül flexibilitást adott a cégeknek és a hatóságoknak, hogy eldönthessék, milyen anyagból mennyi számít veszélyesnek - hangsúlyozta a szakértő. Simon Gergő hozzátette: ez a rugalmasság növeli a környezeti kockázatokat és csökkenti az ellenőrizhetőséget.

Az irányelv felülvizsgálatát a kolontári vörösiszap-katasztrófa miatt kezdeményezték, ennek ellenére nem fogadták el, hogy ez a probléma a direktíva hatálya alá kerüljön - emelte ki.

Az Európai Parlament várhatóan júniusban szavaz az irányelvről, majd a második félévben az Európai Tanács is dönt róla. A szigorodó rendelkezések csak 2015 júniusától lépnek életbe - közölte a szakértő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×