eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin

Hivatalosan is államfőjelölt Áder János - a nap hírei

Pénzügyi tranzakciós illeték és telekommunikációs adó kivetését tervezi a kormány; az ellenzék elutasítja az elképzelést. Csökken szerdán a benzin ára. Több fővárosi fürdő is megnyitja kapuit a hét végén. A nap legfontosabb hírei április 23-án.

Jövőre 0,1 százalékos pénzügyi tranzakciós adó, az idei év közepétől pedig telekommunikációs adó kivetését tervezi a kormány. Ez a Brüsszelnek elküldött, 505 oldalas dokumentumból derül ki, amelynek része a konvergencia-program és a Nemzeti Reform Program is. A Széll Kálmán Terv második változata alapján a pénzügyi tranzakciós adó alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra, így a készpénzfelvételre és befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra terjedne ki. A telefonadó általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint lesz. A nemzetgazdasági tárca azt közölte: a dokumentum alapján az idén és jövőre is tartható lesz a hiánycél, mivel az intézkedésekkel az idén 150, jövőre 600 milliárd forinttal javul a költségvetés egyenlege. A parlamenti ellenzék nem ért egyet a tervezettel, amelyet megszorításnak tartanak.

Benyújtotta az Áder János államfővé választásához szükséges ajánlási íveket a parlamentnek a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője. Lázár János és Harrach Péter elmondta: a külföldön tartózkodó Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszteren kívül minden kormánypárti képviselő aláírta a fideszes európai parlamenti képviselő köztársasági elnökké jelölését. Lázár János hozzátette: a képviselőcsoport mégsem hallgatja majd meg Áder Jánost. A házbizottság pénteken reggel dönt majd az államfőválasztás lebonyolításáról. A köztársaságielnök-választást május 2-án, szerdán tíz órakor tartja a Ház.

Összesen 70 egészségügyi intézmény kerül át az önkormányzatoktól az államhoz május 1-jével - döntött az Országgyűlés. Ezek közül 54 kórháznak az állam lesz a tulajdonosa és a fenntartója is. A parlament elfogadta a fideszes Kósa Lajos zárószavazás előtti indítványát is, eszerint az államnak a települési fekvőbeteg-intézmények átvétele után egyösszegű kártérítést kell fizetnie azoknak az önkormányzatoknak, amelyek öt éven belül, ellenérték fejében szereztek gazdasági társasági részesedést az átadott intézményben. Döntöttek a képviselők a személyszállítási szolgáltatásról szóló jogszabály-előterjesztésről is. A törvény az egyéni közlekedéssel szemben a közösségi közlekedést kívánja elősegíteni.

Bruttó 4 forinttal csökken a benzin nagykereskedelmi ára szerdán, a gázolajé nem változik. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az árcsökkentés után egy liter benzin átlagosan 450 forintba kerül majd, a gázolaj ára 442 forint marad. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Országszerte befejeződtek a középfokú felvételik, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a nyolcadikos tanulók 96 százaléka felvételt nyert valamelyik középiskolába. A felvettek 74 százaléka az általuk megjelölt első helyre, míg összesen 86 százalékuk az első két hely valamelyikére jutott be. Április 25-éig minden intézmény értesíti a diákokat a jelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, és ezzel lezárul az általános felvételi eljárás.

Kétmilliárd forintot költhet műszervásárlásokra a Magyar Tudományos Akadémia. Pálinkás József, a tudós testület elnöke -miután jóváhagyta egy pályázat eredményeit - azt mondta: évtizedek óta ez a legnagyobb műszerfejlesztés a Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatában. Emlékeztetett arra, hogy az intézmények két kategóriában pályázhattak. A kisebb műszerek karbantartására-beszerzésére 300 millió forint állt rendelkezésre, ebben a kategóriában 38 pályázat érkezett, közülük 17-en kaptak támogatást. Pálinkás József hozzátette: a második kategóriában 1,7 milliárd forintot fordítanak nagy jelentőségű kutatások elindítását lehetővé tevő berendezések beszerzésére. Itt 39 pályázatot nyújtottak be, és 13-an juthatnak támogatáshoz.

Több fővárosi fürdő is megnyitja kapuit a hét végén - közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Szőke László az InfoRádióban elmondta: szombaton a Gellért és a Dagály fürdő külső részei és a Palatinus is várja a látogatókat. Hozzátette: a Római és a Paskál fürdő május 26-án, a Csepeli és a Csillaghegyi pedig június 2-án nyit. A vezérigazgató hangsúlyozta: az áfa változása miatt a jegyárakat átlagosan minden fürdőben 100 forinttal emelték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×