eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Török Gábor: Orbán Viktor pontosan tudja, mire számítson Áder Jánostól

Áder János esetében Orbán Viktor tudhatja, hogy államfőként milyen elnöki szerepfelfogást képvisel majd, míg ez egy tudós, vagy egy civil szereplő esetében bizonytalan lett volna - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikai elemző szerint Európában nem elvárás, hogy a köztársasági elnök ne legyen pártpolitikus, az viszont igen, hogy az elnöki székbe kerülve emelkedjen felül a pártpolitikán.

Egy pártpolitikus - különösen, ha előtte erősen exponálta magát - nehezebben lehet képes arra, hogy a nemzet egységét megjelenítse - mondta Török Gábor Áder János köztársasági elnöki jelölésével kapcsolatban az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ám az a politikai elemző szerint komoly előny lehet, ha a jelöltnek van politikai érzéke és gyakorlata, dolgozott már politikusként. Ebből a szempontból Orbán Viktor feltehetőleg azt mérlegelte, hogy olyan személyt válasszon, akivel kapcsolatban tudja ő is, és a közvélemény is, hogy mire számítson.

Áder János olyan politikus, akivel kapcsolatban a kormányfőnek nem nagyon lehet kételye abban, hogy államfőként milyen szerepfelfogást képvisel majd. Ez egy civil szereplő, egy közéleti ember, egy tudós esetén kétséges lehetett volna - tette hozzá Török Gábor.

Európai "divat"

Európában sem elvárás, hogy a köztársasági elnök ne legyen pártpolitikus, az viszont igen, hogy az elnöki székbe kerülve emelkedjen felül a pártpolitikán - emlékeztetett Török Gábor.

Ugyanakkor sok helyen igyekeznek olyan jelöltet választani, akivel szemben a másik politikai oldalon nem éreznek zsigeri ellenszenvet, és aki maga sem gondolkodik a másik oldalról kirekesztő módon - tette hozzá.

Az európai politikai kultúrának része, hogy a jelölésnél önkorlátozó a kormánytöbbség - ám ez nem azt jelenti, hogy nem politikust választanak államfőnek, hanem azt, hogy olyan személyt jelölnek, akinek államfőként esélye van arra, hogy megvalósítsa a feladatát.

A valódi teszt nem a jelölt előélete, hanem az, hogy államfőként képes-e arra, hogy a pártok fölött álljon. A politikai elemző úgy véli, leginkább ez az, amit Magyarországon félreértenek, mert a köztársasági elnöknek a politikától való "eltiltását" tartják kiemelkedően fontos követelménynek. Erről azonban szó sincs.

Az elnöki hivatal nem a némaság területe, az államfőnek nem az a feladata, kedves nyugdíjas apóként integessen a vörös szőnyegről. Az elnöknek az a feladata, hogy bebizonyítsa: van politika a pártpolitika mellett-felett. És ebből a szempontból nem az a lényeg, hogy az államfő korábban pártpolitikus volt-e. Erre rengeteg pozitív példa van, sok korábbi pártpolitikus volt képes gesztusokat gyakorolni és közmegelégedésre működni államfőként - emlékeztetett Török Gábor.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×