eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Publikusak az eltűntnek hitt szakdolgozatok - lapszemle

A Magyar Nemzet információi szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Toldy Ferenc Könyvtárának állományába kerültek az MSZMP Politikai Főiskolájának disszertációi.

A lap kitér rá, hogy a rendszerváltás után jogutód nélkül megszűnő intézmény és könyvtára az Ajtósi Dürer soron működött, az ingatlan pedig az ELTE birtokába került, a könyvtári állománnyal együtt. Az ezredfordulón a gyűjteményt az Egyetemi Könyvtár, valamint a kari és intézeti könyvtárak. között osztották fel. A Toldy Ferenc Könyvtár is jelentős változáson ment át. Az intézetbe kerültek - az oktatást kísérő - szakdolgozatok is. Ezek a hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek végéig maradtak fenn. Az intézet arról tájékoztatta a lapot, hogy a több mint ötezer szakdolgozatból eddig valamivel több mint 2200-at dolgoztak fel - ezeket bárki megtekintheti, publikusak.

A Népszabadság arról ír, hogy életbe lépett április 2-án a C-lista, ami nagyon sok designer drog forgalmazását tiltja Magyarországon, ennek ellenére több webshop oldalán továbbra is folytatják a tiltott szerek árusítását.

Várhatóan a szoros küzdelem miatt nem lehet megjósolni a dél-koreai parlamenti választások végeredményét, amelyen a kormányzó konzervatívokat a fiataloknak, a Twitter-generációnak köszönhetően lephetnek meg a liberálisok - írja az Index. A két nagy párt gazdasági kérdésekben nem áll messze egymástól, de az Egyesült Államokkal kötött szabad kereskedelmi egyezményről, valamint az Észak-Koreával való viszony rendezéséről már eltér a véleményük.

Belátható időn belül a jelenleginél sokkal gyorsabb lehet a segítségnyújtás, s idővel kivezetik a jelenlegi 104, 105, 107-es számokat, helyüket a 112 veszi át, az ezt szolgáló Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR-112) megvalósításához szükséges közbeszerzési pályázatok hamarosan megjelennek - írja a Napi Gazdaság.

A 112-es rendszer megvalósítása során a tervezésben és kivitelezésben együttműködő konzorciumi tagok a szükséges közbeszerzéseket több részeljárásban hajtják végre - tájékoztatta a lapot a Belügyminisztérium -, ezek hirdetményeit 2012 második és harmadik negyedévében folyamatosan teszik közzé. Közülük az első a hívásfogadó rendszer tervezésére és megvalósítására szól.

A Portfolio.hu arról számol be, hogy közel 200 új bevásárlóközpont épült 2011-ben Európában. 2011-ben Közép és Kelet-Európában valósult meg az új átadások több mint kétharmada Az előző negyedévekhez hasonlóan az orosz és török piac meglehetősen aktív volt és itt valósult meg az átadások 42 százaléka.

A Pénzcentrum.hu arról közöl összeállítást, hogy veszélyt jelenthetnek a fogyasztók számára a többször használatos bevásárlótáskák. Az Arizonai Egyetem kutatói 84 fajta használt bevásárlótáskát vizsgáltak meg. A többször felhasznált táskák 12 százaléka kólibaktériummal fertőzött, így könnyen gyomorbántalmakat, hasmenést, veseproblémákat okozhatnak.

Hanganyag: Kálló Izabella

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×