eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem jelent kényszernyugdíjazást a rektorok korhatára

65 éves kor, vagy két ciklus után nem lehet rektor valaki - szögezi le az új felsőoktatási törvény. Több intézménynél legkésőbb jövő év elején el kell kezdeni az új vezető megválasztását.

Szeptemberben lép hatályba az új felsőoktatási törvénynek az a passzusa, amely szerint rektori posztot csak 65 éves korig lehet betölteni, legfeljebb két - három vagy ötéves - cikluson keresztül.

Kiss Norbert, területért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak hangsúlyozta: egy régi gyakorlat visszaállításáról van szó, évtizedeken keresztül ez volt a szabály, amelyet 2006-ban módosítottak.

Az Eduline oktatási portál szerint huszonnyolc állami egyetem és főiskola közül tizenhárom rektora búcsúzhat el posztjától a következő egy-két évben. Az InfoRádió megtudta: az intézkedés nem csak az állami intézményeket érinti.

A törvény meghatároz egy "türelmi időszakot" is, ez 2013. június 30-ig tart. Kiss Norbert szerint legkésőbb jövő év elején el kell kezdeni a pályáztatásokat, mert a legmagasabb rangú egyetemi vezetők megválasztása öt-nyolc hónapot vesz igénybe.

Az Európai Bizottság a bírák nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, Kiss Norbert szerint ez a veszély most nem fenyeget. A döntés nem jelent ugyanis nyugdíjazást, hiszen egyetemi professzorok, docensek 75 éves korukig dolgozhatnak a felsőoktatásban. A korhatár kizárólag a vezetői megbízást érinti.

Az InfoRádió megkereste a Magyar Rektori Konferenciát, ám hivatalos állásfoglalással még nem tudtak szolgálni. A helyettes államtitkár azt mondta: egyeztettek velük, és semmilyen olyan jelzést nem kaptak eddig, ami aggályokat támasztott volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×