Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem jelent kényszernyugdíjazást a rektorok korhatára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
65 éves kor, vagy két ciklus után nem lehet rektor valaki - szögezi le az új felsőoktatási törvény. Több intézménynél legkésőbb jövő év elején el kell kezdeni az új vezető megválasztását.

Szeptemberben lép hatályba az új felsőoktatási törvénynek az a passzusa, amely szerint rektori posztot csak 65 éves korig lehet betölteni, legfeljebb két - három vagy ötéves - cikluson keresztül.

Kiss Norbert, területért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak hangsúlyozta: egy régi gyakorlat visszaállításáról van szó, évtizedeken keresztül ez volt a szabály, amelyet 2006-ban módosítottak.

Az Eduline oktatási portál szerint huszonnyolc állami egyetem és főiskola közül tizenhárom rektora búcsúzhat el posztjától a következő egy-két évben. Az InfoRádió megtudta: az intézkedés nem csak az állami intézményeket érinti.

A törvény meghatároz egy "türelmi időszakot" is, ez 2013. június 30-ig tart. Kiss Norbert szerint legkésőbb jövő év elején el kell kezdeni a pályáztatásokat, mert a legmagasabb rangú egyetemi vezetők megválasztása öt-nyolc hónapot vesz igénybe.

Az Európai Bizottság a bírák nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, Kiss Norbert szerint ez a veszély most nem fenyeget. A döntés nem jelent ugyanis nyugdíjazást, hiszen egyetemi professzorok, docensek 75 éves korukig dolgozhatnak a felsőoktatásban. A korhatár kizárólag a vezetői megbízást érinti.

Az InfoRádió megkereste a Magyar Rektori Konferenciát, ám hivatalos állásfoglalással még nem tudtak szolgálni. A helyettes államtitkár azt mondta: egyeztettek velük, és semmilyen olyan jelzést nem kaptak eddig, ami aggályokat támasztott volna.