eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor bebizonyította, hogy nem tudták beszervezni

Orbán Viktor miniszterelnök közzétette az őt érintő állambiztonsági dokumentumokat. Az iratok alátámasztják a kormányfő korábbi állításait, hogy egyszer megpróbálták beszervezni, ám nemet mondott, eztán pedig folyamatos megfigyelés alatt tartották.

A kormányfő saját honlapján az orbanviktor.hu-n, Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció képviselőjének írásbeli kérdésére tette közzé a korábban szigorúan titkos minősítéssel ellátott állambiztonsági jelentéseket.

A Magyar Nemzet összeállítása szerint Orbán Viktorról először 1982-ben készített környezettanulmányt a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányág III/III-as osztálya. A politikus fedőneve "Viktória" feleségéé pedig "Bojtár" volt az ellenük indított titkos adatgyűjtésekről készült jelentésekben.

Az egyik irat szerint 1986 augusztusában lehallgató-berendezéseket telepítettek Orbánék lakásába, egy 1987 augusztusi szolnoki jelentésben pedig az ellenük irányuló intézkedési terv is olvasható.

A dokumentumok mellé Vadai Ágnesnek írt levelében Orbán Viktor úgy fogalmaz: sorkatonai szolgálata első időszaka alatt megpróbálták beszervezni, de ezt visszautasította, így a kísérlet - amint az iratokból is kiderül - sikertelenül végződött.

A miniszterelnök hangsúlyozza: támogatja, hogy mindenki megismerhesse, és nyilvánosságra hozhassa a rá vonatkozó adatokat, de - mint írja - a diktatúra ártatlan áldozatait meg kell védeni attól, hogy újra áldozatokká váljanak. A megfigyelések dokumentációi ugyanis nemcsak politikai információkat tartalmaznak, hanem például magánéleti momentumokat, érzelmi kapcsolatokat, betegségeket és családi problémákat, amelyeket az érintettek nem akarnak mások tudomására hozni. Ehhez joguk van, mivel szabad emberek, amit tiszteletben kell tartanunk - emelte ki Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×