eur:
390.53
usd:
364.26
bux:
68303.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Közjogi szőnyegbombázás az Orbán-kormány másfél éve"

Az új alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvények célja a Fidesz és a párt holdudvarának bebetonozása a hatalomba - hangzott el a Szabadság és Reform Intézet budapesti konferenciáján.

Bokros Lajos, a Szabadság és Reform Intézet kuratóriumi elnöke bevezetőjében idézett Karl Poppertől: "ha a hatalmon lévők nem védik meg azokat az intézményeket, amelyek biztosítják a kisebbség számára, hogy békés változásért dolgozzon, akkor az uralmuk zsarnoki".

Kajdi József, az intézet kuratóriumi tagja úgy fogalmazott: a 2010-es választások óta valóban rendszerváltás történt hazánkban, a liberális demokráciát autokratikus rendszer váltotta fel, amelynek alapját az elmúlt másfél éves - az előadó által közjogi szőnyegbombázásként aposztrofált - jogalkotási folyamat teremtette meg. "Kormányzati befolyás alá vonták valamennyi a végrehajtói hatalomtól független hatalmi ágat, még az igazságszolgáltatást is, ezzel durván megsértve a hatalommegosztás elvét" - jelentette ki.

Gadó Gábor ügyvéd a rendszerváltást követő két évtizedre visszatekintve úgy látta: túlságosan szép volt, hogy ismét előfordulhasson, majd részleteiben kritizálta az új alaptörvényt.

Tóth Gábor Attila, a Debreceni Egyetem docense arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság hatáskörszűkítése nem igazolható. "Nem szűnt meg teljesen az Ab fékező és ellensúlyozó szerepe, de sokkal inkább függ személyi és politikai körülményektől, mint korábban, sokkal inkább ki van téve ezeknek az elemeknek, és ez természetesen nagyon rossz következtetésre ad okot" - magyarázta.

Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke kiemelte, hogy a bíróságok igazgatásának rendszere alapvetően megváltozott, a feladat egy személyre van telepítve, az Országos Bírói Hivatal elnökére.

Hack Péter, az ELTE adjunktusa aláhúzta, hogy az ügyészség új szabályozásával a kormánypártok példátlanul erős jogintézményt hoztak létre, amelyet egy a Fideszhez köthető, 9 éves mandátummal rendelkező személy vezet. "Ha van nemzetközi történeti párhuzam, akkor leginkább a szovjet mintájú Visinszkij agyából kipattant ügyészi szervezetre hasonlít" - vélekedett.

Majtényi László alkotmányjogász kijelentette, hogy a korábbi morális és politikai válság a kormányváltást követően alkotmányos válsággá vált, amely mögül éppen eltűnik a kormányzás is. "Ez futóhomokra, nem pedig gránitsziklára - ahogy a miniszterelnök mondta - épült szerkezet. Össze fog omlani" - jelentette ki.

Járható útnak Majtényi László azt tartaná, ha a következő választás után egy az alkotmányosság eszménye mellett elkötelezett széles koalíció létrehozna egy új alkotmányt, lehetőleg a '89-es elvek nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×