eur:
389
usd:
360.91
bux:
68687.45
2024. május 7. kedd Gizella

Magyarország a "hiányos demokráciák" között

Norvégia a legtökéletesebb demokrácia a világon, és Magyarország is a demokratikus közösség tagja, de abban a népes országcsoportban van, amelyben a demokráciát hiányosságok jellemzik, és helyezése tavaly óta gyengült - ez derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön Londonban ismertetett éves világfelméréséből, amely szerint a jelenlegi gazdasági-pénzügyi válsághelyzetben általánosságban is jellemző a demokrácia eróziója.

A világ legnagyobb gazdasági-politikai előrejelző intézete 167 országra és területre dolgozta ki demokráciaindexét, amelynek alapján most negyedszer adta ki globális rangsorát.

Az átfogó demokráciamutatót öt fő kategória határozza meg: a választási folyamat és pluralizmus, a kormányzati működés, a társadalom részvétele a politikai folyamatokban, a politikai kultúra színvonala és a polgári szabadságjogok érvényesülése. Mindegyik kategóriában tíz pont szerezhető, az átfogó demokráciaindex a szerzett pontszámok átlaga.

A vizsgált országcsoporton belül az idén is a legkisebb létszámú a "teljes demokrácia" meghatározással jelölt országok köre, amelyben 25 állam szerepel. Közülük is a legteljesebb demokrácia az EIU kritériumai szerint Norvégia, amely a megszerezhető 10 pontból 9,80-at kapott.

A "hiányos demokrácia" meghatározás alá csoportosított országok mezőnye a legnépesebb. Ebben a körben 53 ország szerepel, köztük Magyarország, amely a 167 országot számláló teljes listán 7,04 ponttal a 49. helyre került az idén a tavalyi EIU-rangsorban elért 7,21 pont és 43. helyezés után.

A legjobb részosztályzatot Magyarországnak a választási folyamat és pluralizmus kategóriájára adta az EIU, 9,58 ponttal. A cég a magyarországi polgári szabadságjogok érvényesülését 8,24 pontra értékelte, a társadalom politikai aktivitását tekintve azonban Magyarország csak 4,44 pontot szerzett a megszerezhető tízből; a kormányzati működésre 6,07, a politikai kultúrára 6,88 pontot adott a londoni elemző cég.

A "hiányos demokráciák" kategóriájában több euróövezeti tagország neve is szerepel, például Franciaországé, Olaszországé, Portugáliáé, Görögországé, Szlovákiáé és Szlovéniáé.

A közép-kelet-európai EU-tagállamok közül egyedül Csehország került a "teljes demokráciaként" nyilvántartott országok csoportjába, ráadásul jobb helyre (16.), mint Nagy-Britannia (18.) és az Egyesült Államok (19.).

A 48 oldalas idei EIU-világjelentés szerint Kelet-Európában általánosságban hanyatlott a demokrácia az elmúlt egy évben: a térség 28 országából 12-ben romlott a demokráciaindex.

Az önkényuralmi folyamatok a FÁK-térség legtöbb országában kiszélesedtek, de a demokrácia meghátrálásának jelensége korántsem korlátozódott erre az egy régióra, a demokrácia szerte Közép-Kelet-Európában eróziónak indult.

Ennek közkeletű magyarázata az, hogy az EU-csatlakozási folyamat korábban összetartotta a "viszálykodó pártpolitikai rendszereket" ezekben az országokban, és a politika fő sodorvonalába tartozó pártok egyként felsorakoztak az uniós felvételhez szükséges reformok mögött, a térségi országok EU-csatlakozása után azonban a helyi politika visszatalált az ellenségeskedés "természetes" rendjéhez, és ez felfedte a közép-kelet-európai politikai rendszerek alapvetően törékeny mivoltát - áll az EIU elemzésében.

A cég szerint bizonyos negatív folyamatok még kedvezőtlenebbé is váltak. Az EIU londoni elemzői szerint a térségbeli új EU-tagállamok közül "talán Magyarország az elsődleges példa" erre. A 2010-es választásokon "egy szélsőséges nacionalista párt, a Jobbik csaknem annyi szavazatot kapott, mint a szocialisták", a jobbközép Fidesz pedig - miután kétharmados többséget szerzett - "módszeresen veszi át az ország korábban független intézményeit: az államfői tisztséget, a számvevőszéket és a médiatanácsot ma egyaránt pártkinevezettek irányítják" - áll az Economist Intelligence Unit csütörtöki elemzésében.

Az EIU szerint a médiaszabadság hanyatlása bizonyos mértékben a világ minden térségében gyorsult 2008 óta. Ez főleg az elektronikus médiát érinti, amely gyakran kerül állami ellenőrzés vagy erőteljes állami befolyás alá, de a véleménykifejtés szabadságának korlátozása és elnyomása kiterjedt a nyomtatott sajtóra és a legutóbbi időben már az internetre is.

Az EIU elemzése szerint 2008 óta "hozzávetőleg 40 országban" romlottak a médiaszabadság mutatói. Ez észlelhető volt Franciaországban és Olaszországban, a közép-kelet-európai országok közül pedig Magyarországon, Albániában, Macedóniában, Montenegróban, Romániában, Oroszországban és Szerbiában.

A cég az okok között említi, hogy a 2008-2009-es gazdasági világválság után a fejlett országok egyre inkább befelé fordultak, és kevesebb figyelmet fordítottak arra, hogy rászorítsák a sajtószabadság biztosítására a feltörekvő országok kormányait.

Az EIU szerint az elmúlt öt évben világszerte dominánssá vált a visszacsúszás a demokratizálódási folyamatban korábban elért eredményekhez képest.

A ház kimutatása szerint jelenleg a vizsgált országok 15 százaléka tartozik a "teljes demokrácia" meghatározással jelölt csoportba; ezekben az országokban a világ lakosságának alig 11,3 százaléka él.

A "hiányos demokráciának" számító országok aránya 31,7 százalék, lakosságuk a világ össznépességének 37,1 százalékát teszi ki.

Az EIU szerint ugyanakkor a teljes mezőny 31,1 százalékát alkotó önkényuralmi rendszerekben él a globális lakosság 37,6 százaléka; ez a legnagyobb egyedi lakosságcsoport.

A demokrácialista utolsó helyezettje az idén is Észak-Korea, amely a lehetséges 10 pontból 1,08 pontot kapott.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×