eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Prőhle: Nincs elegendő pénz

Nagy kérdés, hogy milyen eszközök állnak majd rendelkezésre a külpolitikai stratégia megvalósításához, mert pénz nincs - ismerte el a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Prőhle Gergely szerint a külpolitika alakításakor azt kell nézni, hogy mi fontos a magyar adófizetőknek.

A Martonyi János külügyminiszter által december 19-én, a Magyar Külügyi Intézetben bemutatott külügyi stratégia egy irányt jelez, és egy gondolkodási folyamatot tükröz - mondta az InfoRádió Arénájában Prőhle Gergely EU-kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Prőhle Gergely szerint a külpolitika alakításakor végső soron azt kell nézni, hogy mi fontos a magyar adófizetőknek. Példaként említette az energiabiztonságot, és kiemelte, hogy a külpolitikának tekintettel kell lenni arra, hogy kialakuljon egy mozgástér, ahol lehetőség van arra, hogy diverzifikálják az energiabeszerzést.

A helyettes államtitkár elismerte, hogy a stratégiával kapcsolatban nagy kérdés, milyen eszközöket lehet hozzárendelni. A költségvetési tervezésen már túl vagyunk, és ott a külügyminisztériumnak nagy lehetőségei nincsenek - fejtette ki.

Nincs elegendő pénz, és el kell gondolkodni azon, hogy hol van szükség nagykövetségre és ott hány ember kell - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Prőhle Gergely távlati célként említette a krakkói, a sydney-i és a Sao Pauló-i konzulátus újranyitását. Bezárható nagykövetséget nem említett, mint mondta, csak azt tudja elképzelni, hogy bizonyos helyeken csökkenthető a dolgozók létszáma, vagy újra lehet gondolni, hogy mindenhol érdemes-e megtartani az ingatlant, és nem célszerű-e egyes esetekben inkább bérelni azt.

A helyettes államtitkár szerint nem kell a külföldi véleményformálóknak olyan magas labdákat adni, amit azok könnyen lecsaphatnak. Prőhle Gergely az amerikai külügyminiszter levele kapcsán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az idehaza indokolt, de provokatívnak tűnő lépéseket külföldön sokszor nem értik meg.

Hillary Clinton a magyar demokratikus intézményrendszer leépítéséről fejtette ki véleményét Orbán Viktor kormányfőnek. A nol.hu portál szerint a levélben a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatos amerikai aggályokról esik szó és arról, hogy a Klubrádió frekvenciáját más adónak ítélték.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház világi vezetője bízik abban, hogy januártól radikálisan javulnak az egyházi státuszba kerülés feltételei, és nem csak 14 történelmi egyházat ismernek el.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×