eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lázár: Átlagosan nem fognak többet keresni a képviselők

Átlagosan nem fognak többet keresni a képviselők a javadalmazásukról szóló fideszes javaslat megvalósulása esetén, ugyanakkor a rendszer sokkal átláthatóbb lesz - hangsúlyozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslat expozéjában csütörtökön a Parlamentben.

Mint mondta, tudja, népszerű úgy beállítani ezt az előterjesztést, mint egy "elvtelen béremelési javaslatot", de alapos számításokat próbáltak végezni, hogy vajon nő vagy csökken a képviselők bére, és ennek eredménye szerint átlagosan nem fog változni a javadalmazásuk. A frakcióvezető megjegyezte, a parlamenti képviselőktől meg sokszor azt hallja, hogy kevesebb lesz a fizetésük, vagyis a nyilvánosság és a képviselők véleménye köszönőviszonyban sincs egymással, ami szerinte éppen a javaslat "elvi helyességét mutatja".

Mint mondta, a képviselőknek most 230 ezer forint körüli az alapbérük, de a különböző pótlékok miatt a 386 képviselő 386 féleképpen keres, 450 ezer forinttól 1 millió 200 ezer forintig.

A fideszes előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a jövőben a képviselők a mindenkori helyettes államtitkárénak megfelelő, 747 ezer forintos javadalmazásban részesüljenek - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy számításaik szerint ez jelentős költségvetési többletterhet nem jelent. Ugyanakkor azt is kezdeményezik, hogy a visszaélésekre alkalmas pótlékok, trükközésre ösztönző rendszerelemek szűnjenek meg, alakuljanak át.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: nagy erkölcsi dilemma, hogy a mai szociális viszonyok között egy bérrendezés aktuális lehet-e egyáltalán - miközben látják, mennyi a minimálbér, hogy emberek milliói szociális nehézséggel küszködnek, a sajtó pedig azt mondja, hogy "a pofátlan képviselők" megemelik a saját fizetésüket. Szerinte ugyanakkor a mai válságos helyzetben nem lehetőség, hanem kötelesség rendezni ezt a szimbolikus kérdést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyettes államtitkárénak megfelelő javadalmazás azt is jelenti, hogy a képviselői fizetés a jövőben a közszolgálati illetményalap változásait követi majd, ami eddig is "leképezte" az adott társadalmi, szociális helyzetet.

Lázár János az új szabályok legfontosabb elvi céljának azt tartotta, hogy garantálja a parlamenti képviselő egzisztenciális függetlenségét, és olyan helyzetet teremtsen, amelyben a képviselőnek a trükközésre se szüksége, se lehetősége nincs.

Fontosnak nevezte, hogy javaslatban rendezik az eddigi a visszaélési pontokat: a gépjárműhasználat, az utazási költségtérítés és a lakhatás rendszerét. A javaslat szerint a jövőben az adóhivatal által meghatározott elszámolási keretek között kaphat üzemanyagkártyát a képviselő, illetve összvonalas bérletet is igénybe vehet. A lakhatás kérdését az Országgyűlés Hivatala magára veszi azzal, hogy szálláslehetőséget biztosít vagy akár középtávon lakásokat vásárol a képviselők számára - közölte Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője azt is jelezte, hogy a 200 tagú parlament bevezetésével átalakul majd a parlamenti munka, kevesebb képviselőnek, többet kell majd dolgoznia. Jelezte: az Országgyűlés elnöke javaslatot tesz majd az Országgyűlési törvényre, amely reményei szerint világosan fogalmaz majd arról is, hogy 200 tagú parlament esetében a képviselői tisztség nem fér össze mással.

Lázár János nyitottságot ígért a módosító javaslatokkal kapcsolatban, és arra kérte az ellenzéket, mérlegeljék annak a lehetőségét, hogy húsz év után rendet tehetnek ebben a kérdésben.Fidesz: ellenőrizhetőbbé válik a rendszer

Szakács Imre, a Fidesz vezérszónoka összességében előremutatónak nevezte a javaslatot, amely átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé teszi a képviselők javadalmazásának rendszerét, a képviselők munkafeltételeit jobbá teszi, javítja a munkavégzéshez szükséges infrastruktúrát. A javaslat kiutat mutat a jelenlegi nehezen átlátható képviselői javadalmazási rendszerből - tette hozzá.

Megjegyezte: lesz "talán fél tucat" olyan, a bizottsági munkában részt nem vállaló képviselő, aki profitál az új szabályokból, akik viszont jelenleg több bizottságban is dolgoznak, azoknak jövedelem-visszaesést jelent majd.

A javaslat egyik fontos elemének nevezte, hogy a parlamentből kikerülő képviselők esetében az eddig hat havi fizetésnek megfelelő végkielégítést három havira csökkentik le.

Időszerűtlennek és előkészítetlennek tartja Lázár javaslatát az MSZP

Tukacs István, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott, nincs dolguk Lázár János javaslatával, mivel az szerintük nem megfelelő időben, ráadásul elfogadhatatlan módon került az Országgyűlés elé.

Mint mondta, a Háznak a költségvetési vita "kellős közepén" a képviselők javadalmazásának szabályozása helyett inkább azzal kellene törődnie, miként tudna segíteni az egyre nehezebb helyzetbe sodródó magyar társadalomnak és vállalkozásoknak.

A szocialista politikus kifogásolta, hogy a Fidesz frakcióvezetője nem egyeztetett a többi parlamenti párttal, noha ebben a kérdésben csak ötpárti konszenzus után lenne szabad törvényt alkotni.

Megjegyezte: az MSZP a fenti okok miatt egyetlen módosító javaslatot sem nyújt be Lázár János előterjesztéséhez.

Vagyonosodási vizsgálat alá vetné a képviselőket a Jobbik


A Jobbik vezérszónoka Apáti István a képviselők vagyonvizsgálat alá vetését javasolta a társadalom igazságérzetére hivatkozva. Az ellenzéki politikus szerint, akinek nincs félnivalója, az nyugodtan alávetheti magát egy ilyen eljárásnak, és ez szerinte a politikusok presztízsének visszaállításához is hozzájárulhat.

Apáti István Lázár János előterjesztésének érdemeként említette, hogy az a jelenlegi 90 százalék helyett a teljes képviselői jövedelmet adókötelessé teszi. Emellett emlékeztetett, hogy a javaslatba a Jobbik kezdeményezésére kerülhetett be, az autók teljesítményével összefüggő korlát a benzinkártyák felhasználásához. Feleslegesnek nevezte továbbá, hogy a parlament a jövőben minden képviselőnek külön mobiltelefont vásároljon, ami több tízmilliós kiadást jelentene a költségvetésnek.

A KDNP indokoltnak tartja a képviselői juttatások rendezését

A kereszténydemokrata Rubovszky György vezérszónoki felszólalásában azt mondta, teljesen indokoltan került napirendre a képviselői juttatások kérdése, hiszen korábban számos ezzel összefüggő sarkalatos kérdést söpörtek a szőnyeg alá.

A kormánypárti politikus a KDNP támogatásáról biztosította az előterjesztőt, ugyanakkor közölte több pontban szeretnének még megállapodást elérni Lázár Jánossal. Rubovszky György ezek között említette például annak a kérdését, hogy milyen súlyozással essen latba az eltérő intenzitású bizottsági többletmunka, illetve az egyéni választókerületek méretéből adódó különböző nagyságú közlekedési kötelezettségek.

Az LMP szerint átláthatóvá kellene tenni a képviselő fizetéseket, de nem most

Szilágyi Péter, az LMP vezérszónoka szerint ugyan már megérett az idő a képviselői javadalmazás átláthatóvá tételére, azzal ugyanakkor szerinte mindenféleképpen meg kellett volna várni a gazdaság konszolidációját.

Az ellenzéki képviselő egyebek mellett kezdeményezte, hogy a képviselők utazásának támogatásánál a tömegközlekedést részesítsék előnyben a tervezett benzinkártyákkal szemben. Szilágyi Péter utóbbi megoldást csak a legfeljebb 1.600 köbcentiméteres motorral rendelkező autók esetében tartaná elfogadhatónak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×