eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elfogadta a felsőoktatási törvény tervezetét a kormány

Elfogadta a kormány a felsőoktatási törvény koncepcióját. Eldőlt, hogy a képzés költségét vissza kell fizetnie annak, aki túl sokat dolgozik külföldön. A diplomásadóról nincs kormányálláspont. Most még nem csökken jelentősen az állami intézmények száma.

Az államilag finanszírozott képzésre jelentkezőkkel szerződést kötnek, és ha túl sokáig dolgoznak külföldön, vissza kell fizetniük a képzés költségét. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, a felsőoktatási törvénytervezetben továbbra is csak példák vannak erre. Azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy ez az idő majd szakmánként változik.

Az úgynevezett diplomásadó bevezetése is egy lehetőség, de erről nem a NEFMI dönt - mondta Dux László. "Nem tudunk róla, hogy erről konkrét kormányálláspont született volna" - fogalmazott.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy bizottsági meghallgatáson azt mondta, diplomásadóról nem tud, hozzá ilyen felvetés nem érkezett az adóügyekkel foglalkozó államtitkárságtól, de "ha érkezne, nem is értené".

A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár azt mondta, tandíj nem lesz, az államilag finanszírozott szerződéses ösztöndíjrendszer nem az. Valószínűleg központilag állapítják majd meg, hogy mennyit kell fizetniük a költségtérítéses hallgatóknak. Van olyan képzés, ahol a költségtérítés összege kevesebb, mint amennyibe a képzés kerül, itt emelkedik majd a díj. Konkrét példákat nem mondott.

A műszaki, természettudományos, informatika, valamint az egészségügyi, pedagógus és szociális munkás képzésre kell koncentrálni az állami pénzt - mondta a helyettes államtitkár. Az még nem dőlt el, hogy lesz-e olyan képzés, ahonnan teljesen kivonul az állam.

Dux László beszélt arról is, jelenleg nincs napirenden az állami intézmények számának jelentős csökkentése, de később ez felmerülhet. A mostani felsorolásban a Corvinus Egyetem önálló intézményként szerepel. A távlati tervek szerint tudományegyetemek és főiskolák lesznek, utóbbi a munkaerő-piaci igényeket elégíti ki. Előbbinek szigorú feltételei lesznek, de ettől el lehet térni. Az Origo korábban arról írt, nyolc kar és öt doktori iskola lesz a feltétele annak, hogy egy intézmény tudományegyetem lehessen.

Dux László beszélt arról is, szorosan véve nem része a koncepciónak, hogy mennyi pénzt vonnak ki a felsőoktatásból. A Széll Kálmán-terv szerint 2014-ig 88 milliárdot kell kivonni, egy korábbi koncepcióban kevesebb mint 40 milliárd szerepelt. Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár korábban a 88 milliárdos elvonást sokallta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×