eur:
389.69
usd:
364.02
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ezekre a trükkökre figyeljenek nagyon a diákmunkára jelentkezők

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaerő-piacra egyre nagyobb számban lépő diák munkavállalókra továbbra is a tájékozatlanság és főleg a tapasztalatlanság a jellemző. A "trükköző" munkáltatók még mindig jelentős veszélyt jelentenek rájuk - hívja fel a figyelmet a MŰISZ Iskolaszövetkezet.

A diákok számára munkavállaláskor az elsődleges cél a saját tanulmányaik finanszírozásához, szükségleteik kielégítéséhez szükséges anyagiak előteremtése. Ezért nyári szünet kezdetekor nem a pihenés, a szórakozás az elsődleges számukra, hanem az intenzív munkakeresés. Egyesek a szülők által is használt "jól bevált" csatornákon kezdik az álláskeresést. A rájuk leselkedő első számú veszély a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás.

Az egyszerűnek tűnő, számukra magas jövedelemmel kecsegtető munkalehetőségek könnyen rosszul sülhetnek el. A "trükköző" munkáltatók nem kötnek a munkavállalóikkal munkaszerződést és a munka elvégzését követően döbben rá a pórul járt munkavállaló, hogy semmilyen bért nem fizetnek számára az elvégzett munka után.

Ezért a lehető legfontosabb, hogy bármilyen munkát is vállalnak, semmi esetre sem kezdjék el a munka elvégzését anélkül, hogy ne kötöttek volna munkaszerződést. A munkaszerződésnek minden esetben tartalmaznia kell a a pontos munkafeladatokat, annak helyszínét, idejét és a munka elvégzéséért járó munkabért és az esetleges balesetvédelmi és tűzvédelmi leírást. A visszaélések elkerülése érdekében mindenképp a szervezett körülmények közötti (iskolaszövetkezeten keresztüli) munkavállalás a megoldás minden diák számára.

Az iskolaszövetkezetek nem csak a nyári szünet ideje alatt biztosítanak számukra munkalehetőséget, hanem a tanév ideje alatt is, és ebből kifolyólag lehetőségük nyílik arra, hogy a szabadidejüknek megfelelően tudnak munkát vállalni, akár egy napra is. Nem kell megküzdeniük a munkakeresés gyötrelmeivel, mert az iskolaszövetkezetek felkutatják helyettük a munkalehetőségeket és a munka elvállalásakor, szintén a szövetkezet köt velük munkaszerződést. Megtartják számukra a balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatást, melynek anyagát a munkaszerződés mellékleteként megkapják. Ebben az esetben biztos lehet abban, hogy amennyiben az általa elvállalt munkát a munkaszerződésben leírtaknak megfelelően elvégzi, az érte járó fizetését biztosan meg fogja kapni. A bérkifizetés rendszerint saját bankszámlára történő átutalással valósul meg.

Az Iskolaszövetkezetek és az általuk kínált munkalehetőségek feltérképezésére kiválóan alkalmas az Internet. A különböző gyűjtőoldalakon (www.diakmunka.lap.hu) az összes Iskolaszövetkezet képviseltetni magát. Ezeken az oldalakon gyorsan és hatékonyan feltérképezhető a munkakínálat és azok bérezése. A legtöbb iskolaszövetkezetnél már online tudnak jelentkezni a munkalehetőségekre, és csak az Iskolaszövetkezet munkatársainak írásos vagy telefonos visszaigazolását követően kell az ügyfélszolgálati irodába bemenni a szükséges munkaszerződés aláírása miatt.

Ami a cégeket illeti...

A diákmunka mint szolgáltatási forma alkalmazása jelentős költségmegtakarítást jelent az igénybe vevő cégek számára. Emellett fontos szempont, hogy diákmunkások foglalkoztatásával a munkaerő-állomány is frissíthető lendületes, frissen képzett, az aktuális piaci viszonyokhoz alkalmazkodni tudó fiatal munkatársakkal. Érdemes megemlíteni azt a tényt is, hogy a diákmunka igénybevételével a cégek támogatják a következő generációk szakmai fejlődését, a munka világával való ismerkedésüket, valamint eredményes tanulmányaikat is.

A hatályos törvényi szabályozás értelmében az iskolaszövetkezetek kedvező feltételekkel tudják megvalósítani a munkát vállaló, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok foglalkoztatását, bérezését. A diákmunka alkalmazásával a megbízó cég mentesül számos járulék illetve adó, továbbá a toborzási költségek megfizetése alól.

Ezen felül megtakarítható az összes adminisztrációs költség (bérszámfejtés, könyvelés, személyenként az éves jövedelemigazolás készítése). A tevékenységet ellátó iskolaszövetkezet a szolgáltatásáról ÁFA-s számlát állít ki, mely egy összegben költségként elszámolható.

A vállalkozói díj a bruttó bérre vetített szorzóval is meghatározható, ekkor az igénybe vevő cég pontosan tudhatja a diák munkavállaló juttatását is. A legtöbb esetben az aktuális szolgáltatási díj a ledolgozott órák alapján kerül meghatározásra, így a tényleges munkavégzés alapján a költségek pontosan nyomon követhetők, illetve tervezhetőek.

A fiatalok a Munka Törvénykönyve alapján általánosan 16 éves koruktól dolgozhatnak. Munkát a 15. és 16. életév között szülői engedéllyel, legfeljebb napi 4 órában, és csak a nyári szünetben vállalhatnak. Iskolaszövetkezeten keresztül minden 16. életévét betöltött, magyarországi oktatási intézményben érvényes nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák vállalhat munkát. (Érdekes, hogy a törvény szerint a külföldi állampolgárok is dolgozhatnak iskolaszövetkezeten keresztül, ugyanakkor a külföldi egyetemen tanuló magyar állampolgárságú diákok nem).

Az életkori sajátosságok következtében, illetve a megrendelői elvárásokhoz igazodva az iskolaszövetkezetek döntő többsége a 17 éves kor feletti diákokat foglalkoztatja. Tapasztalati tények igazolják, hogy a 17 év felettiek sokkal magabiztosabban, lelkiismeretesebben és megbízhatóbban végzik el a rájuk bízott feladatokat. Ahhoz, hogy valaki diákként vállalhasson munkát csak egy nappali tagozatos hallgatói jogviszonyt igazoló iskolalátogatási igazolás, egy saját bankszámlaszám, illetve az adóazonosító jel szükséges.

A diák munkavállalók esetenként a főállású munkavállalóknál jobban is végezhetik a rájuk bízott feladatokat, hiszen lelkesek, és friss ismereteik illetve élethelyzetük, felfogásuk miatt jobban alkalmazkodnak a piaci viszonyokhoz, avagy a megrendelői igényekhez. Másrészt számukra sokkal fontosabb a helytállás, hiszen a diákmunkán keresztül megszerezhetik a szükséges munkatapasztalatot és elismerést ahhoz, hogy tanulmányaik végeztével már ezek birtokában váljanak a munkaerő-piac teljes jogú szereplőivé.

A diákmunka keretében ellátható tevékenységek tekintetében a kínálat széles skálán mozog. Az egyszerű betanított munkától (csomagolás, címkézés, borítékolás), az irodai munkákon keresztül (irodai adminisztráció, telemarketing, adatrögzítés, call center, archiválás), a promóciós tevékenységeken át (hostess, termékbemutatás, polcellenőrzés, próbavásárlás), egészen a komoly szakmai tudást igénylő munkákig (programozás, adatbázis-kezelés, építészeti tervezés, műszaki felmérés, vegyészi tevékenység) minden megtalálható a palettán. A sokrétű alkalmazhatóságnak köszönhetően mind a megbízók, mind a diákok számára biztosított a lehetőség, hogy megtalálják az igényeinek legmegfelelőbb megoldást, illetve feladatkört.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×