eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tölgyessy Péter: A válság ki fog terjedni közjogi berendezkedésre

Azoknak, akik szeretik Orbán Viktort, és hisznek a kormányfőnek, nekik ez egy ünnep, Magyarország megújulásának napja. Az ország másik fele viszont gyásznapra gondol, hogy most kezdődik valami, ami miatt félárbócra kell ereszteni a zászlókat, és semmi sem úgy lesz ahogy eddig volt. Ezzel kezdte előadását Tölgyessy Péter politológus az elfogadott alkotmány értékelésekor.

Az alkotmányozás normális időszaka az, amikor háború vagy forradalom miatt összeomlik a régi rendszer. Ilyenkor rá vannak kényszerítve ez Magyarországon nincs meg. Ez '89-ben volt így, 1990-től normál működése van a magyar politikai rendszernek - mondta Tölgyessy Péter.

A politikai elemző szerint a jobboldalon hallatlanul sokan csalódottak, mert sok jobboldali alapérték nem került be az alkotmányba. Volt néhány alapállítás, amelyhez jobboldali gondolkodók kötődtek, az egyik ilyen a közvetlen köztársasági elnök választás, a másik ilyen a kétkamarás parlament, de egyikből sem lett belőle semmi.

Tölgyessy Péter kiemelte, hogy az alaptörvény szavainak a 80 százaléka a 1989-es alkotmányból származik, megdöbbentően kevés a közvetlen változtatás. A döntő ok szerinte, hogy a jogalkotókban nem volt alkotmányozó fantázia, igyekeztek a bevált elemeknél maradni, igaz eközben lett sok új eleme, és eközött van néhány rendkívül problematikus része az alaptörvénynek.

Magyarország hosszú évek óta óta súlyos válságban van, most ez a válság ki fog terjedni közjogi berendezkedésre, ez a legfőbb baja az alkotmányozásnak. Eddig is bírálták az államfő vagy AB döntéseit, nyíltan azonban nem támadták, de Magyarországon ezzel az új közjogi rendszerrel egy új területen folytatódik a küzdelem - fejtette ki az alkotmányjogász.

Tölgyessy Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dokumentum szerint Magyarországon a jogfolytonosság a német megszállással megszakadt, és 1990-től, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától él újra.

A kétharmados törvények kiterjesztésével, az adótörvények alakjai, az állami vagyonra és a nyugdíjra vonatkozó törvények alapjai, a gyerekek utáni adólevonás törvényei mind kétharmadossá válnak, ami azt jelenti, hogy egyharmad ellenére nem változtathatók meg, tehát lehetetlenné válik a választói akarat alapján való kormányzás - jelentette ki.

A politikai elemző beszélt arról is, hogy jelentős választójogot kapnak azok az állampolgárok, aki nem élnek Magyarországon. Annál rettenetesebbet nehezen lehet elképzelni, hogy hosszú időn át a határon túliak döntik el az itt élők akarta ellenére, hogy ki legyen kormányon tette hozzá Tölgyessy Péter, aki úgy véli, ennél biztosabban semmi nem bonthatná meg a magyarok közötti kapcsolatot.

Minden kerete megmarad a demokratikus jogállamnak, de ezentúl az intézményrendszer egyetlen kormánytöbbség szállja meg, példatanul hosszú időre. Ez hallatlan nagy hatalom koncentrációt jelent a Fidesz számára, de második látásra az ilyen alkotmányok vannak kitéve leginkább annak, hogy erővel szétverik - jegyezte meg.

Tölgyessy Péter szerint az egész berendezkedés sorsa a magyar gazdaságon múlik. Fontos lesz, hogy élünk a lehetőségekkel, hiszen most kedvezőbbek a feltételek, az ország nem a Varsói Szerződés, hanem az Európai Unió tagja, minden azon múlik, hogy mi mit akarunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×