eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Szájer: Nem a bírókkal, hanem a szerkezettel van gond

Jelenlegi formájában megszűnik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Az új rendszerről még csak most kezdődnek az egyeztetések - mondta Szájer József, a Nemzeti Konzultációs Testület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz európai parlamenti frakcióvezetője kiemelte: lesznek olyan igazgatási funkciók, amelyek átkerülnek a kormányzat vagy a parlament a jogkörébe. Beszélt arról is, hogy az új alaptörvény bírói nyugdíjkorhatárra vonatkozó része nem diszkriminatív, mert minden bíróra vonatkozik

Az alaptörvény szövege szerint a bírói önkormányzatok részt vesznek a bíróságok ügyeinek igazgatásában, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi önigazgatás egy részét visszaveszi a kormányzat, mert belterjes rendszer jött létre - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Konzultációs Testület vezetője.

Szájer József kiemelte: az a cél, hogy az emberek igényeinek megfelelően működjön az igazságszolgáltatás. Jelenleg nem a bírókkal, hanem a szerkezettel van probléma, azzal, ahogy a tevékenységet ellátják. Nem elég rugalmas a rendszer például az átcsoportosításhoz, mert míg Budapesten óriási az ügytömeg, addig vidéken kevesebb esetben kell ítélkezni - fejtette ki.

Sok esetben súlyosan sérül az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés joga, mert hosszú időbe telik, amíg egy ügyet megtárgyalnak, és ezért problémákkal küzd az igazságszolgáltatás - vélekedett a Fidesz európai parlamenti frakcióvezetője.

Szájer József kiemelte: a bírák a bíróságra úgy tekintenek húsz éve, mint egy érinthetetlen rendszerre, az ítéleteket nem lehet bírálni, pedig ez félreértés. Ez egy valódi hatalmi ág, amelynek felelősséget kell vállalnia a döntéseiért, testületként és egyenként a bíróknak is, mégsem tisztázottak a felelősségi viszonyok. Emellett nem működnek a fékek és ellensúlyok, hiszen egy teljesen steril önigazgatási rendszerben működött a bíróság, amiről kiderült, hogy nem működőképes - hangsúlyozta.

A Nemzeti Konzultációs Testület vezetője szerint az igazságügyi tárcának kell szerepet adni a jelölésben vagy a gazdálkodással kapcsolatos kérdések tisztázásában. Lesznek olyan igazgatási funkciók, amelyek átkerülnek a kormányzat vagy a parlament jogkörébe - közölte.

A tudást lehet hasznosítani

Az új alaptörvény bírói nyugdíjkorhatárra vonatkozó része nem diszkriminatív, mert minden bíróra vonatkozik - mondta Szájer József. A Nemzeti Konzultációs Testület elnöke kiemelte: ebben a kérdésben széles a nemzeti hatáskör, nincs európai norma, ezért tévedésnek tartja azt a nyilatkozatot, amit a Legfelsőbb Bíróság elnöke tett az ügyben. Hozzátette: a bíróknak fontos döntéseket kell hozniuk, ezért Európában több helyen speciális szabályok vonatkoznak rájuk.

A tudást lehet más módon is hasznosítani, az ítélkezés viszont komoly odafigyelést igénylő tevékenység, ez volt a legfontosabb ok - tette hozzá a fideszes politikus.

Szájer József beszélt arról is, hogy a bírói szolgálati jogviszony meghatározása az eredeti tervezetben nem szerepelt, a későbbi bírósági reform egyik fontos sarokpontja lesz a kérdés rendezése.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata

2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata

2025 ünnepnapok terén is tervezést igényel, ezért ideje ismét szemügyre venni az év legfontosabb táblázatát, amely segítséget nyújthat a szabadnapok 2025-ös megtervezésében. Összeszedtük, mikor lesznek ünnepnapok és hosszú hétvégék 2025-ben, illetve mikor esnek ünnepnapok 2025-ben hétvégére. Hány háromnapos és négynapos hosszú hétvége lesz? Hányadikára esnek a húsvéti ünnepek? Milyen napokra esik karácsony 2025-ben? Itt minden kérdésre választ találsz, ami 2025 ünnepnapjait és 2025 hosszú hétvégéit illeti.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 14:59
×
×
×
×