eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A képviselőknek is meg kell fizetni a különadót

A korábbi országgyűlési képviselőknek is be kell fizetniük a 98 százalékos különadót a távozásukkor kapott pénz után - közölte a Fidesz. Miután sem az Országgyűlés Hivatala, sem az Adó- és Vámhivatal nem így értelmezte a jogszabályt, módosítást ígért az ügyvezető alelnök. A fizetési kötelezettség a távozók közül csak néhány embert érint.

Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János, Világosi Gábor és Podolák György kapott több mint bruttó 3,5 millió forintot távozásakor - tudta meg az InfoRádió az Országgyűlés Hivatalától, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együtt úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a képviselőkre nem vonatkozik a 98 százalékos különadóról szóló szabály, mert nincs munkavégzésre irányuló jogviszonyuk.

Honyek Péter adószakmai szóvivő az InfoRádiónak azt mondta, a miniszterekre és államtitkárokra vonatkozik a jogszabály. A Fidesz szerint viszont a képviselőkre is, így nekik is be kell fizetniük a pénzt.

Ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellenkezően értelmezi a jogszabályt, akkor módosító indítványt nyújtanak be - közölte Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Ennek részleteiről még nem tudni.

Az InfoRádió megkeresett több érintettet is. Béki Gabriella korábbi SZDSZ-es politikus nem számított erre a lépésre, és még nem tudja, perel-e vagy sem.

Podolák György volt MSZP-s parlamenti képviselő viszont azt mondta: nettó 2,2-2,3 millió forintot kapott, és ha azt írja elő a törvény, akkor befizeti a visszajáró pénzt.

A 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítése indított el lavinát tavaly: miután a testület érvénytelenítette a visszamenőleges hatályú törvényt, a kormánypártok válaszul jelentősen korlátozták a testület hatáskörét. Emiatt az AB például adó és költségvetési kérdéseket csak bizonyos megkötésekkel vizsgálhat.

A nyilatkozatokból egyébként menet közben lényegében kiderült, hogy nemcsak a különadó, hanem a gazdaságpolitika több eleme miatt volt szükség az alkotmánybíróság hatáskörének módosítására.

A törvény először minden közszolgálatban dolgozóra egységes, kétmilliós határt írt elő, az AB döntése utáni tárgyalások miatt ez módosult, a többségnél már 3,5 millió a határ, de öt évre visszamenőleg érvényes. Az Index korábban több kétségbeesett levelet kapott olyan emberektől - például bányásztól, vasutastól -, akik a távozásukkor kapott pénzt már felélték. A Nemzeti Adó és Vámhivatal korábban méltányosságot ígért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×