eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Folytatná a vitát a kiskorúak után járó szavazati jogról Szájer József - a nap hírösszefoglalója

Folytatná a vitát a kiskorúak után járó szavazati jogról a nemzeti konzultációs testület vezetője. Kolozsvárott átadták a magyar-román támogatásából felújított Mátyás-szoborcsoportot. Már vizsgálja a NATO a civil áldozatokat is követelő líbiai légitámadás körülményeit

Társadalmi tanács létrehozását szorgalmazta a kiskorú gyermekek után járó szavazati jog kérdésének megvitatására a nemzeti konzultációs testület vezetője. Szájer József a Polgári Magyarországért Alapítvány által a témában rendezett tanácskozáson közölte: a testület tagjai demográfusok, jogászok, közéleti személyiségek és a családok képviselői lehetnének, akik jelentést készíthetnének a kérdésről. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gyermekek, a magyar lakosság húsz százaléka nem nyilváníthat véleményt. A Fidesz-KDNP alkotmánytervezete eredetileg tartalmazta a kiskorúak után járó szavazati jog lehetőségét, de az új alaptörvény előkészítését segítő nemzeti konzultáció eredménye után, a válaszadók akaratának megfelelően, azt kivették a végleges változatból.

Fáklyás felvonulással egybekötött demonstrációt tartott a Jobbik az este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán. Az ellenzéki párt a megmozdulást a cigányok által elkövetett bűnök és a hozzájuk köthető terror ellen hirdette meg. A Jobbik képviselői azt követelték, hogy a rendőrség lépjen fel a tisztességes magyar emberek védelmében és kezdjen statisztikát vezetni a bűnelkövetők etnikai hovatartozásáról. A település cigányok lakta részén civilek vették körbe a romák házait, védve a benne élőket a Jobbikos demonstrációtól. Ott voltak a jogvédő Amnesty International, valamint az LMP képviselői is, akik szerint a roma közösséget a Jobbik bűnbakként kezeli és erődemonstrációval akarja megfélemlíteni. A településen és környékén a rendőrség nagy erőkkel volt jelen, de rendbontás nem történt.

Kolozsvárott a magyar-román együttműködést méltatták a résztvevők a két ország kormányának közös támogatásából felújított Mátyás-szoborcsoport átadásán. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédében háromszoros szimbólumnak nevezte az alkotást. Mint mondta: Mátyás király a nemzeti önkifejeződést testesíti meg, a szoborcsoport a magyar megmaradás szimbóluma, a restaurálás története pedig a román-magyar együttműködés fontosságát jelképezi. Fadrusz János 109 éves köztéri alkotását, a város jelképévé vált szoborcsoport felújítását fele-fele arányban finanszírozta Budapest és Bukarest.

Borbély László környezetvédelmi miniszter lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai alelnöke, Kovács Péter eddigi ügyvezető alelnököt pedig a párt főtitkárává választották. Mindkét politikust Kelemen Hunor, az RMDSZ február végén megválasztott új elnöke javasolta a posztokra a Szövetségi Képviselők Tanácsának. A két tisztséget a korábbi, nagyváradi kongresszuson elfogadott új alapszabályzat értelmében hozták létre.

Ismét Kovács Miklóst választották meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökévé. A Técsőn tartott tisztújító közgyűlésen a posztot 1996 óta ellátó Kovács Miklós hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarság megmaradásához autonómiára kell törekedni, létre kell hozni a Tisza-melléki járást. A közgyűlésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta: a magyarországi alkotmányozási folyamat lezárásának az lesz az egyik eredménye, hogy az anyaország felelősséget visel majd a határon túliakért, beleértve önkormányzati törekvéseik támogatását.

Már vizsgálja a NATO a Líbiában állítólag civil áldozatokat is követelő nemzetközi légicsapás körülményeit. Az észak-atlanti szövetség szóvivője azután közölte ezt, hogy a lázadók képviselője azt mondta: pénteken Bregában 10 civil is meghalt a koalíció légierejének támadásában. Közben a felkelők - saját közlésük szerint - ismét elfoglalták a kormányerők által korábban visszavett, olajlétesítményei miatt is fontos Brega városát, de ezt más források egyelőre nem erősítették meg.

A dél-afganisztáni Kandahárban legalább 9 ember meghalt, több mint 80-an pedig megsérültek, miután ismét zavargásba torkollott egy tüntetés, amelyet az egyesült államokbeli Korán-égetés miatt rendeztek. Pénteken Mazari-Sarífban afgán tüntetők megrohanták az ENSZ-képviseletet, és legalább 12 embert megöltek, köztük 7 ENSZ-alkalmazottat. Az afganisztáni zavargásokat Terry Jones amerikai keresztény lelkipásztor váltotta ki, aki március 20-án hívei előtt elégette a muzulmánok szent könyvének egy példányát.

Japánban először látogatott el a kormányfő a 3 héttel ezelőtti földrengés és szökőár pusztításának színhelyére. Kan Naoto Ivate prefekturát kereste fel először. Tokióban újabb adatokat tettek közzé a veszteségekről: eszerint a katasztrófának 11.800 felkutatott halottja van, emellett 15.540 eltüntet tartanak számon. Közben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség úgy döntött: két szakértőt küld Japánba. Feladatuk az lesz, hogy tájékozódjanak a fukusimai atomerőmű reaktorainak állapotáról és a katasztrófa-elhárítás lépéseiről. Japán médiaértesülés szerint mintegy 20 centiméter széles rés keletkezett a fukusimai atomerőmű 2-es számú reaktorának védőfalán, amelyen keresztül sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe. A szakemberek betonnal akarják elzárni a reaktorfalon keletkezett rést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×