Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gulyás Gergely: Az Alkotmánybíróság feladata az alaptörvény értelmezése marad

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Alkotmánybíróság feladata az alaptörvény értelmezése marad - mondta az alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság fideszes alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Gulyás Gergely közölte: ott, ahol az új alaptörvény ellentétes a korábbi alkotmánybírósági gyakorlattal, nyilvánvaló, hogy az új rendelkezés lép az eddigi helyébe.

Az Alkotmánybíróság feladata az alaptörvény értelmezése - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában az alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság alelnöke. Hozzátette: az új alaptörvény csak a preambulumból és az alapvető rendelkezésekből, legfeljebb még a szabadságjogi részből áll. Az államszervezet egyes elemeiről a sarkalatos törvények rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy a korábbi alkotmánybírósági gyakorlat mennyiben marad része a jövőbeni testület tevékenységének, Gulyás Gergely azt mondta: ott, ahol az új alaptörvény rendelkezése ellentétes a korábbi alkotmánybírósági gyakorlattal (például a köztársasági elnök politikai és alkotmányos vétójára vonatkozó jogosultságánál), nyilvánvaló, hogy az új rendelkezés lép az eddigi gyakorlat helyébe.

Ahol változatlanok a rendelkezések - mint például a szabadságjogok esetében jelentős az egyezés a korábbi alkotmányszöveggel - , ott értéknek tekinthető az eddigi alapjogi dogmatika, és azt meg kell őrizni - emelte ki a fideszes politikus.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Exterde Tibor