eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gulyás Gergely: Az Alkotmánybíróság feladata az alaptörvény értelmezése marad

Az Alkotmánybíróság feladata az alaptörvény értelmezése marad - mondta az alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság fideszes alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Gulyás Gergely közölte: ott, ahol az új alaptörvény ellentétes a korábbi alkotmánybírósági gyakorlattal, nyilvánvaló, hogy az új rendelkezés lép az eddigi helyébe.

Az Alkotmánybíróság feladata az alaptörvény értelmezése - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában az alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság alelnöke. Hozzátette: az új alaptörvény csak a preambulumból és az alapvető rendelkezésekből, legfeljebb még a szabadságjogi részből áll. Az államszervezet egyes elemeiről a sarkalatos törvények rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy a korábbi alkotmánybírósági gyakorlat mennyiben marad része a jövőbeni testület tevékenységének, Gulyás Gergely azt mondta: ott, ahol az új alaptörvény rendelkezése ellentétes a korábbi alkotmánybírósági gyakorlattal (például a köztársasági elnök politikai és alkotmányos vétójára vonatkozó jogosultságánál), nyilvánvaló, hogy az új rendelkezés lép az eddigi gyakorlat helyébe.

Ahol változatlanok a rendelkezések - mint például a szabadságjogok esetében jelentős az egyezés a korábbi alkotmányszöveggel - , ott értéknek tekinthető az eddigi alapjogi dogmatika, és azt meg kell őrizni - emelte ki a fideszes politikus.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×