eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Katonai tiszteletadással fogadták az Afganisztánban elhunyt katonanő földi maradványait - hírösszefoglaló

Kecskeméten katonai tiszteletadással fogadták az Afganisztánban elhunyt katonanő földi maradványait. A nemzeti identitás és a hazaszeretet is fontos szerepet kap az új értékrendre épülő oktatásban. Nyilvántartásba vette az MSZP főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság.

Kecskeméten katonai tiszteletadással fogadták az Afganisztánban elhunyt katonanő, Pappné Ábrahám Judit földi maradványait szállító repülőgépet. A nemzeti zászlóval letakart koporsó előtt a családtagok mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Simicskó István honvédelmi államtitkár, Benkő Tibor vezérkari főnök, valamint a hősi halált halt katonanő parancsnoka és bajtársai hajtottak fejet. Ott volt a hétfői támadásban megsebesült Dani Fruzsina orvos főhadnagy is. A tiszteletadás után a katonanőt szülőfalujába, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskára vitték, ahol hétfőn temetik el. Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy magyar katonai konvojt; Pappné Ábrahám Judit meghalt, hárman megsebesültek.

A nemzeti identitás, az összetartozás és a hazaszeretet is fontos szerepet kap az új értékrendre épülő oktatásban - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az InfoRádióban hozzátette: még az idei tanévben szeretnék kidolgozni és a parlamenttel elfogadtatni az új Nemzeti Alaptanterv és a pedagógus életpálya-modell legfontosabb törvényeit. Hangsúlyozta: olyan tantervet kell készíteniük, amelyben egyensúlyba kerül a képességfejlesztés és az új ismeretek tanítása.

November végéig dolgozza ki a határon túli magyarlakta területekre szervezett osztálykirándulásokról, a nemzeti összetartozás napjának iskolai bevezetéséről, valamint a Magyarság Háza létrehozásáról szóló tervezetet az Apáczai Közalapítvány. Csete Örs igazgató elmondta: az Országgyűlés várhatóan őszi ülésszakán fogadja el a határozati javaslatot.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint továbbra sem kizárt a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap hitel-megállapodásának megújítása az őszi választások után. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege értékelésében azt írta: a szerződés megújítása javíthatja a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot. A kormány korábban többször jelezte: nem tart szükségesnek újabb hitel-megállapodást.

Várhatóan jövőre is megkapják a 120 millió forintos költségvetési támogatást az önkéntes tűzoltók és egyesületek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Bakondi György elmondta: minél előbb ésszerűsíteni kell a tűzoltók és a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját szabályozó rendszert, el kell törölni a hatékonyságot akadályozó jogszabályokat, az állományra vonatkozó rendelkezéseket pedig úgy kell módosítani, hogy maradásra késztessék a dolgozókat.

Nyilvántartásba vette az MSZP főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság. Horváth Csaba a szükséges mintegy 28 ezernél 11 ezerrel több, összesen 39.181 ajánlószelvényt gyűjtött össze, ebből az ellenőrzések során több mint 36 ezret találtak érvényesnek. A szocialista politikus az első főpolgármester-jelölt, akit nyilvántartásba vettek.

Megkezdődött Budapesten a XIII. Zsidó Nyári fesztivál. A szeptember 6-áig tartó programsorozatot Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a fesztivál fővédnöke nyitotta meg a Gozsdu-udvarban. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója azt mondta: a fesztivál kiteljesedett, gazdaggá vált, amit az is mutat, hogy legsikeresebb programjait a közeljövőben Izraelbe is elviszik.

Szlovéniában megkezdődött a Bledi Stratégiai Fórum. Borut Pahor kormányfő megnyitó beszédében arra figyelmeztetett, hogy a világválság leküzdésére a nemzetközi közösségnek nincsenek megfelelő eszközei. A szlovén üdülőhelyen ötödik alkalommal megrendezett kétnapos tanácskozáson számos vezető politikus vesz részt, köztük Yves Leterme belga kormányfő, az Európai Unió soros elnöke, több balkáni ország külügyminisztere.

Tévesen értékelték a mélytengeri furat nyomástesztjeinek eredményeit a BP olajtársaság mérnökei, ezért történhetett az áprilisi katasztrófa a Mexikói-öbölben. A Bloomberg hírügynökség által idézett, egyelőre nem nyilvános, az olajtársaság belső jelentése szerint a rosszul értékelt adatok után a szakemberek az olajnál és a gáznál is nehezebb fúrófolyadékot tengervízzel kezdték el lecserélni, az azonban túl könnyűnek bizonyult ahhoz, hogy megakadályozza a kísérő gázok feltörését a fúrószálon keresztül az olajfúró platformhoz, ahol a gyúlékony gáz hatalmas robbanást okozott. A balesetben 11 ember meghalt, az olajfúró platform elsüllyedt, és több mint 4 millió hordó, mintegy 650 millió liter nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe.

Pakisztán déli részén újabb nagyvárost öntött el az árvíz. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Szudzsaval 250 ezer lakosa még a természeti katasztrófa előtt elhagyta a települést. Az ENSZ és a helyi hatóságok adatai alapján augusztus eleje óta több mint 1600 ember halt meg, és 7 millió embernek kellett elhagynia otthonát, közülük több százezernek azonnali élelemre és vízre lenne szüksége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×