eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét az állami kitüntetések között lehet az elfeledett Corvin-lánc - lapszemle

Újragondolja a kormány, hogy a Corvin-lánc ismét szerepeljen az állami kitüntetések között. Nagy Anna kormányszóvivő a Népszabadságnak azt mondta: erről egyelőre nincs kormánydöntés, így október 23-án még biztosan nem adnak át ilyen elismerést.

A Népszabadságnak előzetesen - azután, hogy augusztusi 20-án elmaradtak az állami kitüntetések, és azokat október 23-ra halasztották - kormányzati források a lapnak azt mondták: "méltatlanul hagyták el" a szocialista kormányok a Corvin-láncot a kitüntetések közül. A kormányzati kommunikációs államtitkár nyilatkozott is a Hír TV-nek az első Orbán-kormány által 2001-ben adományozott kitüntetésről. Kovács Zoltán "komoly problémának, hiányosságnak" nevezte, hogy "elfelejtődött" a Corvin-lánc. A kormány újragondolja, hogy az ismét szerepeljen az állami kitüntetések között. A Corvin-lánc kitüntetést 1930. október 11-én Horthy Miklós kormányzó alapította Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter javaslatára. A tudósoknak, íróknak, művészeknek járó elismerés a két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy várhatóan több százezer tankönyv, illetve munkafüzet nem érkezik meg becsengetésre az iskolákba. A napilap szerint várhatóan a tankönyvcsomagok 1-2 százaléka, összesen 150-300 ezer tankönyv nem érkezik meg a szeptember 1-jei tanévkezdésre. Főként olyan tankönyvekről, munkafüzetekről van szó, amelyeket most adnak ki először, illetve olyanokról, amelyeknek lejárt a minősítése, és most újra kell őket engedélyeztetni - magyarázta a Magyar Nemzetnek a csúszás okát Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete terjesztői tagozatának elnöke. A legtöbb esetben a tankönyvszerzők csúsztak a leadással, de az is előfordult, hogy a kiadó túl későn nyújtotta be minősítésre a kiadványt. Az elnök hozzátette: a tanév első hetének végére minden kötet megérkezik az iskolákba.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium a titkos lehallgatások megértéséhez kilenc, gettónyelven értő szakértőt keres az Igazságügyminisztérium az atlantai körzetbe. A feladatuk a lehallgatott drogkereskedők szövegének átírása angolra. A tárca 114 nyelven, így magyarul is keres tolmácsot. A felsorolt idegen nyelvek között szerepel az Ebonics, ami az amerikai angol színes bőrűek által beszélt változata. Ezt a szakértők, politikai nézeteiktől függően néha önálló nyelvjárásnak, néha az angol nyelv korcs változatának nevezik. A The Smoking Gun információi szerint a minisztérium évente 70 millió dollárt költ a titkos felvételek lefordítására. A helyi arányokat jól érzékelteti, hogy az atlantai körzetbe az ezen nyelvjárást értő 9 tolmács mellé 144 spanyol, 12 vietnami, 9 koreai, 9 fárszi és 4 jamaicai tájszólásban beszélő szakértőt is keresnek.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy nem lehetetlen adósságmentes kórháznak lenni, csak nagyon nehéz. A hónap elején elkészült adatgyűjtés azt mutatja, hogy a százhetvenhárom intézmény közül negyvennek nincs beszállítói tartozása. A többinek együttvéve negyvenmilliárd. Ebből nem az következik, hogy a kisebbség nyereséges lenne, hanem az, hogy vért izzadva egyensúlyoz. Bérbe adja a bérbe adhatót, nem tölti be a megüresedett álláshelyeket, elhalasztja a műszerbeszerzéseket, kivár a felújításokkal, kemény alkuk árán árcsökkentésekre ösztönzi a gyógyszerbeszállítókat. Ám mindennek van határa, a tartalékok fogyófélben vannak, sürgős tőkeinjektálásra van szükség. A veszteséggel gyógyítók - többségük nem önhibájából az - pedig kétségbeesve várják a forráspótlást. Meg a több hónapos várólistára került betegek is. S ha az ágazat új vezetője kitart ígérete mellett, és a csendes szavakkal kilátásba helyezett esetleges konszolidációt szigorú feltételekhez - az intézményrendszer és a finanszírozás gyökeres megváltozásához - köti, jól indulhat az idei ősz.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy Szlovákiában drágább lehet a a cigaretta és az alkohol. Az 1,7 milliárd eurós megszorító csomagot összerakó Ivan Miklos pénzügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy az alkohol- és dohánytermékek magasabb jövedelmi adójával számol jövőre a szlovák kormány. A Hospodárske Noviny szerint az alkohol- és dohánytermékek adóterhe 10 százalékkal nőhet. A szakértők az illegális cigarettaimport megugrásának veszélye miatt óvják a kormányt a jövedéki adó ugrásszerű növelésétől.

A penzcentrum. hu arról ír, hogy az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság közzétette az első félévre vonatkozó ágazati feladatellátási mutatóit: a 2010-es év első hat hónapjában összesen 280 265 igénybejelentés érkezett, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4%-os csökkenésnek felel meg. Bár még nem minden igénylést zártak le, eddig összesen 61 509 elutasító határozatot hoztak. A rokkantsági és baleseti rokkantsági ügyek kapcsán majdnem kétszer annyi, az egészségkárosodott személyek szociális járadékai tekintetében több mint dupla annyi elutasítás született, mint jóváhagyás. Egészségkárosodáson alapuló ellátásra 317 elutasítás mellett mindössze 19-en jogosultak az év első hat hónapjában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×