eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rendben véget értek az augusztus 20-i ünnepségek

Rendben véget ért az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat. Ma lépett hatályba a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása. Egy nap alatt két magyar állampolgár halt meg vízi balesetben Horvátországban.

Rendben véget ért Budapesten a hagyományos, augusztus 20-i tűzijáték, és ezzel az állami ünnepségsorozat. Az események reggel a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődtek a Kossuth téren. A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Később a Hősök terén letették esküjüket a most végzett katonatisztek. Az avatáson 69-en kaptak hadnagyi rangot. A kormány korábban közölte, hogy a megszokottnál rövidebb és szerényebb lesz a tűzijáték, mert az idei ünnep az árvízkárosultak támogatásának jegyében zajlik. A péntek délutáni adatok szerint a kormány által indított 17-49-es segélyvonalon már 3 millió 435 ezer forint gyűlt össze. Nagy Anna kormányszóvivő közölte azt is, hogy az idén augusztus 20-a helyett október 23-án adják át a legrangosabb állami kitüntetéseket. Ezt azzal indokolta, hogy nem volt elég idő az előkészületekre. Megemlékezéseket tartottak a szomszédos országok magyarok lakta településein is.

A társadalmi igazságosság fontosságát hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás Budapesten, a Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren tartott augusztus 20-i szentmisén. Az esztergom-budapesti érsek példaként említette az időseket, akik - mint hangsúlyozta - egész életük során azért nem kapták meg munkájuk ellenértékét, mert az állam - úgymond - garantálta nekik öregségük és betegségük esetére a teljes ellátást és gondoskodást. Erdő Péter szólt arról is, hogy Szent István király igazságossága népe iránti különös szeretetében is megnyilvánult. A bíboros a jeruzsálemi latin pátriárkával és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival mutatta be a szentmisét, amely után megtartották a hagyományos Szent Jobb-körmenet.

Újrakeresztelték a Lajta nevű, több mint 100 éves hadihajót a Dunán, a Parlament előtt. Hende Csaba honvédelmi miniszter az ünnepségen emlékeztetett arra: a Lajtát a Monarchia hadiiparának büszkeségeként bocsátották vízre, és a maga korában a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott. A tárca vezetője az átkeresztelt Lajta monitor múzeumhajót a Magyar Honvédség Első Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred tiszteletbeli zászlóshajójává nyilvánította.

Debrecenben 16 virágkocsit, valamint számos hazai és külföldi művészeti csoportot láthatott a közönség a nemzetközi hírű virágkarneválon. A kompozíciókhoz több mint 3 millió szál virágot használtak fel. A karneváli felvonulás után az érdeklődők a Nagyerdei Stadionban közelről is megtekinthették a virágkocsikat.

Tízezrek látogattak el augusztus 20-án a Hortobágyra, ahol ezúttal nemcsak a hagyományos hídi vásár, hanem a tájjellegű népi ételek bemutatója is várta az érdeklődőket. Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Magyarországon zajló, I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó egyik élelmiszer-bemutatójának helyszíne volt a Hortobágy.

Ma lépett hatályba a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása, amelyet még májusban fogadott el nagy többséggel az Országgyűlés. A rendelkezéssel egyszerűbbé válik a határon túli magyarok kedvezményes honosítása. Az állampolgársági kérelmet a külképviseleteken, az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságainál lehet majd leadni januártól.

Több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indult eljárás az ellen a 24 éves férfi ellen, aki tegnap rálőtt két biztonsági őrre a XIII. kerületi Váci úton lévő Tescóban. Társát bűnsegédlettel gyanúsítják. A két sérült - a hipermarket közlése szerint - már jobban van. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: a két elkövetőt őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Tegnap este 8 óra után két, bolti lopás gyanúja miatt ellenőrzésre bekísért vásárló dulakodni kezdett a biztonsági őrökkel; az egyik férfi fegyvert rántott, egy őrt a hasán, egy másikat a karján talált el. A lövöldözőt és társát a helyszínen elfogták.

Egy nap alatt két magyar állampolgár halt meg vízi balesetben Horvátországban. Egy 45 éves férfi a Zára közelében lévő Nin partjainál, egy 21 éves fiatalember pedig Brac és Solta szigete közötti vizeken járt szerencsétlenül. A zárai rendőrkapitányság közlése szerint a 45 éves férfi eltűnését felesége jelentette, miután nem tért vissza a búvárkodásból. A 21 éves magyar fiatal horvát sajtóinformációk szerint merülés közben lett rosszul, és a parton ugyan gyors orvosi segítséget kapott, de az életét már nem tudták megmenteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×