eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miért jó a tartós tankönyv?

Egyre népszerűbbek a tartós tankönyvek, sok általános- és középiskolában már nemcsak a rászoruló diákok, hanem egész osztályok a könyvtárból kikölcsönzött kötetekből tanulnak - mondta az InfoRádiónak Menyhártné Hámori Andrea, a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója.

Az iskolák egy törvényi előírás értelmében kötelesek a teljes, náluk használt tankönyvkeret 25 százalékát tartós tankönyvekből biztosítani. Az ilyen kiadványokért a diákok szüleinek nem kell fizetniük, hiszen az intézmények a könyvtári készletből adják azt kölcsön.

A Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a törvény születésekor ez még nem volt így, de ma már minden iskolában eleget tesznek ennek az előírásnak, sőt, akadnak középiskolák, ahol a ötven-hatvan százalékban tartós tankönyvekből tanulnak a diákok.

Az ilyen kölcsönzött kiadványokból nemcsak a rászoruló gyerekek kapnak, hanem, ha igénylik, azok is, akik családjának nem okozna gondot a tankönyvek megvásárlása. Sokaknak megfelel ez a megoldás, de még mindig vannak jócskán olyan szülők, akik új köteteket vesznek a gyerekeknek, hogy azok ne használtból tanuljanak - magyarázta Menyhártné Hámori Andrea.

A tartós tankönyveket általában három évig használják a diákok. Egy-egy, iskolában használt kiadvány négy-öt évre kap minisztériumi jóváhagyást, azután át kell dolgozni és újra minősíttetni. Ilyenkor lecserélik az iskolai könyvállományt is.

Főként az irodalomkönyvek, a drága atlaszok, nyelvkönyvek, történelemkönyvek és szöveggyűjtemények, forrásgyűjtemények, az érettségire felkészítő kiadványok, illetve feladatgyűjtemények kerülnek be a tartós tankönyvek körébe - fűzte hozzá a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×