Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Nem kizáró ok a fegyveres testületeknél a homoszexualitás"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szakértő szerint a rendőrség a kérdés érzékeny és személyes jellege miatt nem erősíti meg és nem is cáfolja azt a sajtóban megjelent értesülést, amely szerint az Alsóörsön lelőtt rendőrt érzelmi szálak fűzték gyilkosához. Finszter Géza kriminológus általánosságban elmondta: ma már nem kizáró ok a testületi tagságnál a homoszexualitás.

A hatóságoknak a nyomozás elején arra kell törekedniük, hogy a lehető legkevesebb olyan információ szivárogjon ki, amelyek megnehezíti a nyomozást - mondta az InfoRádiónak Finszter Géza az alsóörsi lövöldözéssel kapcsolatban.

A sajtóban megjelent feltételezések szerint érzelmi szál, esetleg homoszexuális kapcsolat is állhat az ügy hátterében. A kriminológus szerint ezek rendkívül érzékeny adatoknak számítanak.

A rendőrségnél korábban rákérdeztek a nemi identitásra is, a szakértő azonban hangsúlyozta: már változott a demokratikus társadalom értékítélete és felfogása. és ma már nem lehet kizáró ok a testületi tagságnál az eltérő nemi identitás.

Finszter Géza véleménye szerint az előítéletesség erősen él a fegyveres testületeknél, és nem tartja kizártnak, hogy sokan vélik úgy, a felvételnél legyen kizáró ok az azonos neműekhez való vonzódás. Hangsúlyozta azonban, hogy "ez nem felel meg egy demokratikus jogállam emberfelfogásának, megfelel viszont azoknak az előítéleteknek, amelyen nagyon mélyen, már századok óta bennünk vannak".

Arra a kérdésre, hogy hősi halottnak fogják-e nyilvánítani a lövöldözés rendőr áldozatát, a kriminológus azt válaszolta: ennek szigorú feltételei vannak, és erről nem szubjektív döntés születik. Hozzátette: a lelőtt rendőr esetében több feltétel is hiányzik a hősi halottá nyilvánításhoz.

Hanganyag: Kálló Izabella