eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Új Széchenyi-terv évente 40-50 ezerre emelné az újlakás-építések számát - hírösszefoglaló

Adó és törvényváltozások lépnek életbe ettől a hónaptól. Az Új Széchenyi-terv évente 40-50 ezerre emelné az újlakás-építések számát. Görögországban befejeződött a fuvarozók 7 napja tartó munkabeszüntetése

Több adóváltozás lép életbe ettől a hónaptól. Az augusztus elsejére tervezett változások egy része csak akkor lép hatályba, ha 6-án Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke aláírja, majd Schmitt Pál államfő is ellátja kézjegyével azokat. A háztartási munkára, illetve az ingatlan bérbe adására vonatkozó változás augusztus 15-től lesz hatályos. Mától életbe lépnek viszont az egyszerűsített foglakoztatást rögzítő és az alkalmi munkavállalást könnyítő rendelkezések, szigorodnak - a többi közt - az iskolakezdési támogatás feltételei és életbe lép a patikamoratórium is, amely szerint mától nem lehet új gyógyszertárat nyitni olyan településen, ahol már üzemel patika.

Összekapcsolná a kormány a lakástámogatásokat a gyermekvállalással, a jövedelemadózással, az energiahatékonysággal, a minőségi és legális építéssel - derül ki az Új Széchenyi Terv vitairatából. A munkaanyag a devizahitelezés helyett a forint jelzáloghitelezést részesíti előnyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján is olvasható 200 oldalas dokumentum szerint a lakásügyeknek évente 375 milliárd forint költségvetési forrásra - a GDP 1,5 százalékára - lenne szüksége: ezt a szintet fokozatosan több év alatt kell elérni. A program a bérlakások bérleti díjának megfizetését az adómentes béren kívüli juttatásokhoz kapcsolná. Az Új Széchenyi Terv az újlakás-építés mennyiségét fokozatosan évi 40-50 ezerre emelné.

Holnap indul a Széchenyi Kártya Programban a forgóeszköz-hitelezés. A program kiterjesztéséről hozott kormányhatározat szerint a vállalkozások hitelportfóliójának racionalizálása, piacaik megtartása és bővítése érdekében maximum 25 millió forintos, legfeljebb 3 éves futamidejű Széchenyi forgóeszközhitelt indítanak. A hitelösszegre a kabinet a következő 3 évre 2 százalék kamattámogatást és garanciadíj-támogatást biztosít. A kormányhatározat tartalmazza azt is, hogy szeptember 1-jétől a beruházások ösztönzése, a vállalkozások piacainak megtartása és bővítése érdekében beruházási hitel indul, amelynek legmagasabb összege 50 millió forint lehet legfeljebb 10 éves futamidővel.

A fővárosban várhatóan a VIII. és a XVIII. kerületben szavaz majd a legtöbb kisebbségi választó az október 3-ai kisebbségi voksoláson. Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint a legkevesebben az I. és a XII. kerületben jelentkeztek a jegyzékbe Budapesten. A legfrissebb tájékoztatás szerint a főváros valamennyi kerületében tartanak majd kisebbségi választást. A főváros egész területén jelenleg összesen 228.294-en szerepelnek a 13 kisebbségi jegyzék valamelyikében, közülük 133.680-an cigányok, 46.638-an pedig németek.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint ha tudjuk, hogy kik vagyunk, nincs megsemmisítő félelem a másiktól, és nincs szükségünk a gyűlöletre. Balog Zoltán Budapesten a roma holokauszt emléknapjához fűződő rendezvényen úgy fogalmazott: azt az embert tekinthetjük a testvérünknek, akinek a legnagyobb szüksége van ránk.

UV-B riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapra, mert nagyon erős, 7,5-es UV-B sugárzás várható. Az OMSZ közleményében arra figyelmeztetett, hogy - lehetőség szerint - aki teheti, 11 és 15 óra között kerülje a napozást, és később is használjon fényvédő krémet.

Görögországban befejeződött a fuvarozók sztrájkja, amely 7 napig súlyos fennakadásokat okozott az ország üzemanyag-ellátásában. A fuvarozók szakszervezetének elnöke elmondta: holnap a sofőrök felveszik a munkát, az érdekképviselet vezetői pedig tárgyalásokba kezdenek a kormánnyal. A görög sofőrök egy uniós rendelkezés ellen tiltakoznak. Brüsszel az úgynevezett zárt szakmák megnyitását írja elő a vitatott rendelkezéssel. Ilyen foglalkozás a teherautó-sofőröké is. A hatóságok csaknem 40 éve egyetlen új iparűzési engedélyt sem adtak ki erre a tevékenységre, a vállalkozók így kénytelenek egymás között kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó nagyságától függően akár a 300 ezer eurót is elérheti. Azzal viszont, hogy a kormány fokozatosan liberalizálni kívánja a területet, elveszítheti értékét a kezdő befektetés.

Megkezdődött a holland kontingens kivonása Afganisztánból; a négy évig tartó holland misszió befejeztével az ország déli részén lévő Uruzgán tartomány feletti ellenőrzést más ország veszi át a nemzetközi erőkön belül. A NATO a hollandok távozása után is ellátja azokat a feladatokat, amelyeket eddig: a harci műveleteket, az afgán hadsereg képzését és az újjáépítést. A 2006 augusztusa óta tartó és most lejáró, 1950 fős misszió meghosszabbítása akkor vált kérdésessé, amikor február 20-án összeomlott a holland kormány.

Oroszországban 30-ra emelkedett a pusztító erdőtüzek halálos áldozatainak száma. A lángok már 120 ezer hektárnyi területet pusztítottak el az ország nyugati részén. Több falu teljesen leégett. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: csaknem 240 ezer embert mozgósítottak, 25 ezer közúti és 226 légi járművet vetettek be a tüzek oltására és a lakott területek védelmére. A térségben példa nélküli kánikula tombol július eleje óta.

Teherán ismét elutasította az amerikai elnök pénteki követelését, hogy engedjék szabadon az 1 évvel ezelőtt elfogott amerikai turistákat. Barack Obama hangsúlyozta: a három amerikai semmilyen bűncselekményt nem követett el, csupán kirándultak Irán és Irak határvidékén. Hozzátette, hogy a három jogtalanul fogva tartott fiatal soha nem dolgozott az Egyesült Államok kormányának, és az a vád, hogy kémkedtek volna, teljességgel alaptalan. A teheráni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az amerikaiakat bíróság elé állítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×