eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fűrész Gábor: A választók száműzték az elit-demokráciát

Orbán Viktor a forradalom említésével a változás mértékére utalt - mondta Fűrész Gábor az Inforádió Aréna című műsorában. A Századvég Alapítvány elemzője szerint a Fidesz elnöke a nemzeti konzultációval az elit-demokrácia világából mozdíthatja ki a magyar politikát.

A politika a retorikáról is szól, és nyilván a forradalomnak van egyfajta történelmi értelmezése. Alkotmányos keretek között azonban mást jelent, a változás mértékére utal - válaszolta Fűrész Gábor arra a kérdésre, hogy mire gondolhatott Orbán Viktor, amikor a szavazófülkékben lezajlott forradalomról beszélt.

A Századvég Alapítvány elemzője szerint a Fidesz elnöke arra utalt, hogy olyan történelmi pillanathoz érkeztünk, amikor az átmeneti korszakban lévő rendszerváltozás elérte a holtpontot. Emiatt szavazta a polgárok egy mindent elsöprő változásra.

Sokan arra számítottak, hogy ez radikális változás lesz, ehelyett a társadalom megőrizte a józanságát Olyan erőnek adtak a szavazók kétharmados felhatalmazást, amely alkotmányos keretek között működik majd - - tette hozzá a politológus.

Pozitív változásként értékelte Fűrész Gábor, hogy a nemzeti konzultáció intézménye megjelent a politikában. Az elemző azt mondta: ez arra utal, hogy a Fidesz elnöke a demokrácia-felfogásban is olyan irányba akar elmozdulni, ahol több külső visszajelzést kap.

Ugyanis az utóbbi tizenöt évben az ország egyfajta elit demokrácia felé haladt, és onnan nem lehetett látni a kisemberek gondjait - fejtette ki a politológus, aki úgy vélekedett: gesztus értékű a miniszterelnök-jelölttől, hogy ezen változtatni akar.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×