Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: már április 26-án javaslatot tehet a Fidesz a kisebb parlamentre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló előterjesztések lehetnek azok a kezdeményezések, amelyeket az elsők között terjeszt az Országgyűlés elé a Fidesz - közölte Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint a parlamenti választás második fordulójának tétje az, hogy egy olyan hatékony, egységes és nagy legitimációval bíró kormány jöhessen létre, amely a lehető legrövidebb időn belül kivezeti az országot a válságból.

Navracsics Tibor pártja keddi elnökségi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: egy nagy támogatottsággal rendelkező kormány, amely a nemzeti egység jelentős részét fel tudja mutatni a választók támogatásának formájában is, hamarabb tudja kivezetni az országot a válságból.

Más a kormányzati politika üteme és hatékonysága, ha a nemzeti egység kereteiben folyik - jelentette ki a politikus, aki bejelentette, hogy a kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló előterjesztések lehetnek azok a kezdeményezések, amelyeket az elsők között terjeszt az Országgyűlés elé a Fidesz.

Navracsics Tibor ezeket a törvényeket nevezte meg arra a kérdésre válaszolva, amely azt firtatta: melyek lennének azok a szimbolikus javaslatok, amelyeket - mint arról Orbán Viktor Fidesz-elnök is beszélt - a párt jogi munkacsoportja már készít elő, és amelyeket esetleg már a második forduló másnapján, április 26-án az Országgyűlés elé terjeszthetnek.

A Fidesz frakcióvezetője az MTI azzal kapcsolatos felvetésére, hogy a Napi Gazdaság keddi cikke szerint a Fidesz még idén kivezetheti a szuperbruttót, az ekhót és az evát, illetve, hogy a párt milyen konkrét lépésekkel szorítaná vissza a korrupciót és a bürokráciát, úgy reagált: az elnökségi ülésen alapvetően azzal foglalkoztak, hogy a második fordulóban minél nagyobb felhatalmazásra tegyenek szert, "következésképpen nem beszéltünk kormányzati feladatokról".
Azokról majd akkor beszélnek részletesen, ha megvan a választók felhatalmazása. "Konkrét kormányzati lépésekről vagy elképzelésekről most nem tudok beszámolni" - közölte.

Arra a kérdésre: elképzelhető-e, hogy a Fidesz nem tartaná meg a mentelmi jogot közvádas ügyek esetén, Navracsics Tibor kijelentette, azt szeretnék megszüntetni, hogy a mentelmi joggal vissza lehessen élni.