eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkezdődött a szavazás az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában

Megkezdődött az országgyűlési képviselők 2010. évi választásának első fordulója. Vasárnap reggel hat órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek a több mint 3100 településen kialakított csaknem 11 ezer szavazókörben.

A mintegy 8 millió választópolgárt este 7 óráig várják az urnákhoz. A nem hivatalos eredményeket este 11 óra körül ismertetik az Országos Választási Központban.

Az országgyűlési választás első fordulójában a választópolgároknak két szavazatuk van: az egyik szavazólapon arra voksolhatnak, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják.

Az egyéni választókerületben akkor érvényes a választás, ha a választópolgárok több mint fele leadja voksát. Ha ennél kevesebben mennének el szavazni, érvénytelen lenne a forduló, ebben az esetben valamennyi jelölt újra indulhatna a második körben. Akkor eredményes a választás, ha valamelyik jelölt megkapja a leadott szavazatok több mint felét.

Ha a részvétel meghaladja az 50 százalékot, de egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ez esetben azok kerülhetnek fel a második fordulós szavazólapra, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elérő három jelölt indulhat ismét.

A választások második fordulója április 25-én lesz.

Így szavazhat

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták.

Lakóhelyüktől eltérő helyen csak azok voksolhatnak, akik ezt péntek délutánig kérték, és a helyi jegyzőtől igazolást is kaptak arról, hogy melyik település melyik szavazókörében élhetnek szavazójogukkal. Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz.

Az Országos Választási Iroda napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételi arány alakulásáról.

A választási kampány 2010. április 9-én 24.00 óráig tartott, de április 11-én 19.00 órától ismét elkezdődik. Ez a szakasz április 23-án 24.00 óráig tart.

Kampányt folytatni 2010. április 10-én 00.00 órától április 11-én 19.00 óráig, és 2010. április 24-én 00.00 órától április 25-én 19.00 óráig tilos.

Az ajánlószelvényeket, valamint a technikai nyilvántartást az illetékes választási iroda 2010. április 11-én megsemmisíti.

A választás első fordulójában az OEVB a külképviseleti szavazási iratok ellenőrzését 2010. április 11-én végzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×