Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar választások visszhangja az Egyesült Államokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jobbik várható előretöréséről közölt cikket a pénteki The Washington Post. A vezető amerikai lapok közül ez az első, amelyik írást szentelt a magyarországi parlamenti választásoknak.

A szélsőjobboldali párt a küszöbén áll annak, hogy a második helyen fusson be a vasárnapi választásokon - írta Pablo Gorondi AP-tudósító, kiemelve, hogy a Jobbik azokat az embereket vonzza, akiket erősen sújtott a gazdasági válság, és "dühösek, amiért a cigányok jelen vannak az országban".

A szerző szerint ha a Jobbik lesz a fő ellenzéki párt, akkor ez azt fogja tükrözni, hogy a szélsőjobb Európa-szerte előretört az utóbbi években.

A cikk idézte a Gallup csütörtöki felmérési adatát, amely szerint a Jobbik 17 százalékot fog szerezni, szemben az MSZP 16 százalékával, miközben a Fidesz 59 százalékra számíthat.

A szerző elemzőkre hivatkozva arról írt: a Jobbik részben a hagyományos, főleg budapesti szélsőjobbos szavazóbázisra támaszkodik. A párt ezenkívül sok szavazót vonz az ország északkeleti régiójában, ahol egyes városokban a legmagasabb a munkanélküliség és a roma népesség aránya.

"A Jobbik nagy támogatottsága nem azt jelenti, hogy Magyarország szélsőjobboldalivá vált" - idézte a cikk Tóth Csabát, a Republikon Intézet igazgatóját, aki szerint olyan "protest szavazatról" van szó, amelyet a romaellenes hangulat, valamint a kemény kéz és a politikaellenesség üzenete fűt.

A Fidesz megszerezheti a kétharmados többséget a parlamentben; vezetője, Orbán Viktor volt miniszterelnök azt hangoztatja, erre azért van szükség, hogy rögtön hozzáfoghassanak annak a kárnak a kijavításához, amelyet a nyolc évi szocialista kormányzás okozott - olvasható az írásban.