eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nyolc év hat hónapos börtönbüntetést kapott Zuschlag János - a nap legfontosabb hírei

Nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Zuschlag Jánost. Az elsőrendű vádlott nem bocsátható feltételesen szabadlábra.

A volt MSZP-s politikus és 15 társa ügyében hozott ítéletről Fodor Endre tanácsvezető bíró azt mondta: egyértelműen bűnszervezetben elkövetett bűncselekményről van szó. Az elítéltek és az ügyész fellebbezései miatt az első fokú ítélet 15 vádlott esetében nem jogerős. Az ítélet szerint a vádban szereplő kilenc egyesület pályázatokon elnyert pénzeit jórészt a baloldali ifjúsági szervezet működtetésére fordították, és a vádlottak 75 millió forint állami támogatást szereztek jogosulatlanul. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője azt mondta: Zuschlag János nem méltó a szocialisták támogatására, így a döntés után automatikusan megkezdődik a pártból való kizárása.

Elfogadta a BKV-s megállapodást a Fővárosi Közgyűlés

Elfogadta a BKV következő évekre vonatkozó finanszírozásának legfontosabb feltételeiről szóló, a kormány és Budapest közötti szerződést a Fővárosi Közgyűlés. A testület 34 igen szavazattal, 28 nem és három tartózkodás mellett támogatta az előterjesztést. A szerződés szerint az állam az idén 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a tulajdonos fővárosi önkormányzaton keresztül a BKV-nak.

Moratórium a pénzügyi kötelezettség-vállalásokra is


Csütörtökön lép életbe a döntési moratórium második fontos, a pénzügyi kötelezettség-vállalásokról szóló eleme - közölte a kabinet ülése után a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: ennek értelmében a kincstárnokok a következő kabinet minisztereinek kinevezéséig csak a közfeladatok zavartalan ellátásához nélkülözhetetlen kötelezettség-vállalásokhoz járulhatnak hozzá.

A Fidesz nem adja külföldi kézbe a magyar földet


A Fidesz elnöke szerint a magyar föld jövője nem brüsszeli, hanem itthoni döntésektől függ. Orbán Viktor Hajdúböszörményben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének nagygyűlésén azt mondta: ha a Fidesz alakít kormányt, külföldiek nem vásárolhatnak földet Magyarországon. A Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje szólt arról is, hogy a magyar gazdaság teljesítményének megítélésben a legfontosabb kérdés, hány magyar családnak biztosít megélhetést a föld, a mezőgazdaság.

Patikabezárásokkal riogat az MSZP

Az MSZP szerint több száz patika bezárását jelentheti a Fidesz által tervezett egészségügyi program. A szocialisták szóvivője úgy vélte: az ellenzéki párt tervei egyértelművé teszik, hogy ha a Fidesz hatalomra kerül, akkor csak gyógyszerészi többségi tulajdonban működhetnek majd a patikák. Budai Bernadett úgy fogalmazott: a Fidesz gyakorlatilag megszüntetné a 2007-es patikaliberalizációt.

Nézőpont: Kétharmados többsége lehet a Fidesznek

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesznek kétharmados többsége lehet a következő Országgyűlésben. Böszörményi Nagy Gergely, a közvélemény-kutató cég vezető elemzője az InfoRádióban elmondta: a teljes népesség körében a pártnak 47 százalékos a támogatottsága, míg az MSZP-re 11, a Jobbikra kilenc százalék adná voksát. Közben a Századvég azt közölte, hogy felmérésük szerint a választók 47 százaléka Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét ítéli meg a legkedvezőbben. Õt Bokros Lajos, az MDF listavezetője követi 26 százalékkal, míg a szocialista Mesterházy Attiláról 15 százalék vélekedett pozitívan.

Felmondta a Malév a kollektív szerződést

Felmondta a munkavállalókkal kötött kollektív szerződést a Malév Zrt. vezetése; a döntéssel egyúttal felhatalmazták a menedzsmentet az új szerződésre vonatkozó tárgyalások megkezdésére. A pilótákat tömörítő érdekképviselet közölte: várhatóan sztrájkot kezdenek áprilisban a döntés miatt.

Döntöttek a paksi osztalékról

Tizenhétmilliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a Paksi Atomerőmű Zrt. éves rendes közgyűlésén. Mittler István kommunikációs igazgató közölte: 187 milliárd 833 millió forint mérlegfőösszeggel fogadták el a tavalyi beszámolót és üzleti jelentést.

Átadták az M6-os autópálya újabb két szakaszát

Átadták az M6-os autópálya Dunaújváros és Szekszárd, valamint az M6/M60-as Szekszárd és Pécs közötti szakaszát. A baranyai megyeszékhely fideszes politikusai, köztük Páva Zsolt polgármester azt kifogásolták, hogy az M60-as autópálya jelentősen megnöveli majd a város gépjárműforgalmát, miután nem építették meg a déli elkerülő utat.

Doku Umarov vállalta a felelősséget a moszkvai metrómerényletekért

Oroszországban Doku Umarov, a csecsen szélsőségesek vezére vállalta a hétfői moszkvai metrómerénylet elkövetését. A Kaukázusi Emirátus nevű terrorista csoport vezére egy általuk használt honlapon tett közzé videofelvételt, amelyen azt állítja: személyesen adott parancsot a támadás megkezdésére. A hétfői moszkvai metrórobbantásokban 39-en haltak meg; 80 embert kórházban ápolnak, többük állapota válságos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×