eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Bizottságok összehívását kezdeményezte a Fidesz az izraeli repülők ügyében

A honvédelmi és a külügyi bizottság összehívását kezdeményezték a fideszes tagok a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügyében. Tényfeltárást és rendkívüli intézkedéseket ígért az országgyűlési választások utáni időszakra a Fidesz elnöke. A kiskorúak elleni papi visszaélésekről ír pásztorlevelében a katolikus egyházfő

A honvédelmi és rendészeti, illetve a külügyi bizottság együttes ülésének összehívását javasolja a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügyében Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Bocskai István, a tárca szóvivője azután közölte ezt, hogy a kereszténydemokrata Simicskó István bejelentette: a honvédelmi bizottság összehívását kezdeményezték keddre a fideszes tagok. Az ellenzéki politikus azt mondta: az ülésen lehetőséget kapnának a kormány illetékesei, hogy magyarázatot adjanak a történtekre. A honvédelmi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott: azért javasolják a külügyi bizottsági tagok részvételét is, mert az ügynek diplomáciai jelentősége is van. Csütörtökön a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy az izraeli légierő két gépe szerdán kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját, majd landolás nélkül távozott. Azóta kiderült, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság adta meg az engedélyt, de erről nem tájékoztatták például a honvédelmi tárcát. Az ügyben a kormány és a minisztérium is vizsgálatot indított.

Tényfeltárást és rendkívüli intézkedéseket ígért az országgyűlési választások utáni időszakra a Fidesz elnöke. Orbán Viktor, aki a Blikk szerkesztőségében válaszolt az olvasók telefonos és internetes kérdéseire, azt mondta: emellett kiemelt feladat a legfontosabb átfogó változások előkészítése, majd a jövő évi költségvetési törvény megalkotása. Az adózással kapcsolatban a volt miniszterelnök megerősítette, hogy a családokat támogató adórendszert tartja helyesnek. A minimálbérből élőkről szólva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfontosabb a munkahelyek megvédése. Hozzátette: igaz, a fizetések alacsonyak, de ha sikerül megvédeni a munkahelyeket, elkezdhetik a béremelés politikáját, ehhez pedig gazdasági teljesítmény kell. A pártelnök a Jobbikkal összefüggésben úgy fogalmazott: könnyen járhat úgy sok lelkes, megújulásra vágyó fiatal, hogy a rendezetlen, botrányokkal teli radikális mozgalom ellopja az álmait.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint az áprilisi voksoláson nemcsak jelöltek, hanem világképek, értékrendek közül is választani kell. Mesterházy Attila Nagykanizsán azt mondta: a jelöltállítások lezárultával az látható, hogy két tengelyű a verseny, mert a Fidesz-Jobbik partneri együttműködése vagy - mint fogalmazott - a valódi demokráciát képviselő szocialista párt közül kell választani. Előzőleg Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Budapesten azt mondta: a szocialisták minden olyan demokratikus választó szavazatára számítanak, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy megvédik a rendszerváltáskor kialakult demokratikus szerkezetet. A Fidesz helyettes szóvivője úgy reagált: az MSZP történelmi mélyponton van, ezért kétségbeesetten vagdalkozik. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: pártja nem kíván beleszólni a két szélsőséges párt - az MSZP és a Jobbik - második helyért folytatott küzdelmébe.

Elfogadta az elnökség által előterjesztett országos választási listát a Magyar Demokrata Fórum Országos Választmánya. A párt országos listáját Dávid Ibolya, az MDF elnöke vezeti, őt Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, és Retkes Attila, az SZDSZ elnöke követi. A Magyar Demokrata Fórum budapesti területi listáját Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt vezeti, utána Debreczeni József következik.

Nem konkrét listás helyekről, csak úgynevezett erősorrendről döntött az SZDSZ országos tanácsa és fővárosi választmánya. Retkes Attila, a liberális párt elnöke a tanácskozás után azt mondta: egy 5 névből álló, zárt listát juttattak el a két testülethez, mert úgy ítélték meg, hogy ennyi olyan hely van az MDF-fel kötött együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra. Az 5 helyen Retkes Attila pártelnök, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea, az országos tanács elnöke, Szentkuti Károly Győr- Moson-Sopron megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje szerepel.

Újabb hét Magyar Örökség-díjat adtak át a Magyar Tudományos Akadémián. A Magyar Örökség és Európa Egyesület közlése szerint a kitüntetéssel ezúttal a nemzetközi űrkutatásban való magyar részvételt, Csermely Péter hálózatkutató tehetséggondozó tevékenységét, Kopp Mária és Skrabski Árpád a magyarság egészségéért folytatott küzdelmét, Hajdu Ráfis János és Bakos Mária múzeumépítő munkásságát, idősebb Sapszon Ferenc kórusművészetét, valamint posztumusz Riesz Frigyes matematikai zsenijét és Demeter Béla erdélyi falukutató mártíriumát ismerték el. A Magyar Örökség-díjat, amellyel korunk, valamint a XX. század első felének legjelentősebb magyar teljesítményeit jutalmazzák, 58. alkalommal adták át; évente 4 alkalommal 7-7 díjazott részesül az elismerésben.

Megszüntette Regőczi Miklós házi őrizetét a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság. A Távirati Iroda úgy tudja: a BKV volt kommunikációs vezérigazgató-helyettesével szemben pénteken szüntették meg az intézkedést. A bíróság indoklása szerint nem kell tartani attól, hogy a volt BKV-s vezető elszökik, vagy bármilyen iratot meghamisít, amivel hátráltatná a nyomozást. Regőczi Miklóst - Zelenák Tibor, volt kommunikációs főosztályvezetővel együtt - február 3-án vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A volt vezérigazgató-helyettest hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók, akik szerint Regőczi Miklós mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. Regőczi Miklósnak március 15-én járt le 30 napos előzetes letartóztatása, amelyet az elsőfokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen házi őrizetre módosított.

Ausztriában súlyos fejsérüléssel vittek kórházba egy 65 éves magyar férfit, aki a Zell am See melletti síterepen egy cseh síelővel ütközött össze. A baleset még tegnap történt, de csak most számoltak be róla az osztrák hatóságok. A cseh sielő nem sérült meg, ám a rendőrök később nem tudták meghallgatni, mert a hegyi mentőknek hamis szálloda címet adott meg. Mindkét férfin volt bukósisak.

Elégedetlenek a pápa pásztorlevelével a katolikus egyházban történt szexuális visszaélések ír áldozatai. Úgy vélik: az üzenet főleg az alsópapságra összpontosít, és nem foglalkozik az egyházi vezetők felelősségével. A Rómában nyilvánosságra hozott, az ír katolikus egyházhoz intézett pásztorlevelében az egész egyház által érzett szégyenről és lelkiismeret-furdalásról ír XVI. Benedek. A pápa felszólította azokat a papokat és szerzeteseket, akik a pedofília bűnébe estek, hogy ismerjék be nyíltan gyalázatos tetteiket, és azokért Isten és a bíróságok előtt feleljenek. A pásztorlevelet várhatóan vasárnap felolvassák az írországi katolikus templomokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×