eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Nyilvánosságra hozta tanúvallomását a kormányfő - hírösszefoglaló

Kisebb gazdasági visszaesés mellett nagyobb inflációra számít az idén a Pénzügyminisztérium. Nyilvánosságra hozta a sukorói kaszinóberuházás ügyében tett tanúvallomását a kormányfő. Elfogadta Budapest idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés.

Kisebb gazdasági visszaesés mellett nagyobb inflációra számít az idén a Pénzügyminisztérium. A tárca államtitkára elmondta: a korábbi 0,3 százalék helyett a GDP 0,2 százalékos visszaesését várják, miközben az éves pénzromlás 4,1 százalék helyett 4,3 százalék lehet. Katona Tamás hozzátette: az államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzésen nem változtattak, az továbbra is 878,8 milliárd forint, vagyis a GDP 3,3 százaléka. Közben a statisztikai hivatal közölte: februárban 0,3 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak a januári szintet. Az éves drágulás 5,7 százalék volt. Londoni elemzők több mint 6, budapesti szakemberek 5,9 százalékos 12 havi inflációt vártak februárra.

Az államháztartási hiány alakulását és a magyar szén-dioxid-kvóta értékesítésével kapcsolatos kormányzati lépéseket vizsgálja először a Fidesz-KDNP gazdasági tényfeltáró bizottsága. Ezt Varga Mihály, a testület vezetője, a Fidesz alelnöke jelentette be. Hangsúlyozta: felszólítják a kabinetet, hogy függessze fel a szén-dioxid-kvóta titkos eladását, és az áprilisi választásokig ne adjon el más értékeket sem. Válaszában a környezetvédelmi tárca közölte: kizárólag szén-dioxid-kibocsátás csökkentő beruházásokra költi, és egy külön kincstári számlán tartja az eladott kvótamennyiségből származó bevételt.

Nyilvánosságra hozta a sukorói kaszinóberuházás ügyében tett tanúvallomását a kormányfő. A Miniszterelnöki Kabinet tájékoztatása szerint Bajnai Gordon a Központi Nyomozó Főügyészséggel tartott egyeztetés után döntött így, figyelembe véve a személyi adatokra vonatkozó törvényi előírásokat. Bajnai Gordon szerda esti ügyészségi meghallgatása után a Fidesz a tanúvallomás teljes közzétételét várta a miniszterelnöktől. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt zajlik eljárás.

Lemond a sávolyi motorversenypálya építésének koordinálásáról a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke. A közszolgálati rádiónak Suchman Tamás a beruházás körüli vádaskodásokkal indokolta elhatározását, amelyről már tájékoztatta Bajnai Gordon miniszterelnököt. A szocialista politikus úgy vélte, hogy a BalatonRing körüli bizonytalanság jelentős kárt okozhat a magyar nemzetgazdaságnak, ezért a projekt elhalasztását is célszerűnek tartaná.

Megtörtént a Malév tőkeemelése, ezzel a nemzeti légitársaság 95 százalékos tulajdonosa a magyar állam lett. A fennmaradó 5 százaléknyi részvénycsomag az Airbridge Zrt.-é. A magyar állam a Malév tőkeemelésében részben készpénzzel, részben pedig apporttal, korábbi adósságok konvertálásával vett részt, így összesen 25,4 milliárd forinttal emelt tőkét a légitársaságban.

Elfogadta Budapest idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A több mint 491 milliárd forintos bevétellel számoló, összesen 539 milliárd forintos büdzsét 31 képviselő támogatta, 30-an ellene szavaztak. Ikvai-Szabó Imre szabaddemokrata főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra: a központi források csökkentése miatt Budapest az idén kevesebb pénzből gazdálkodik, mint tavaly és ez a közszolgáltatások színvonalának csökkenését eredményezheti. A közgyűlés nem döntött a az 1-es és 3-as villamos fejlesztésének első üteméről szóló támogatási szerződésről, miután úgy ítélte meg, hogy előbb megoldást kell találni a beruházás előkészítésekor feltárt kockázatokra.

Békés, nyugodt március 15-ére készül a rendőrség - közölte a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese. Bozsó Zoltán elmondta: nincs információjuk arról, hogy bárki rendzavarásra készülne a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényeken. Az állami rendezvényeken kívül a főpolgármesteri hivatalnak és a kerületi önkormányzatoknak is lesznek külön megemlékezései, továbbá több pártrendezvényt is tartanak jövő hétfőn.

Felfüggesztette beosztásából a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka a dél-dunántúli regionális parancsnokság vezetőjét - közölte a vámhatóság. A vezetői feladatokat átmenetileg a regionális szervezet helyettes vezetői látják el. Sipos Jenő szóvivő nem kívánta kommentálni a bejelentést. A Pécsi Újság nevű hírportál úgy tudja: korrupciós ügy van a háttérben.

Kijevben jóváhagyta Mikola Azarov miniszterelnöki kinevezését az ukrán parlament. A 62 éves volt pénzügyminisztert a Viktor Janukovics elnök vezette Régiók Pártja, az Ukrajnai Kommunista Párt és a házelnök vezette Litvin Tömb, valamint egyéni képviselők részvételével megalakult új kormánykoalíció jelölte a tisztségére. Kinevezését 242 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

Erős utórengések rázták meg Chile középső részét helyi idő szerint reggel, az új államfő beiktatási ünnepségének kezdetén. A Richter-skálán mérve a négy közül a legerősebb 7,2-es volt. Az új elnök, Sebastián Pinera, miután letette a hivatali esküt, közölte: a nagyjából fél órán át tartó rengéshullám jelentős károkat okozott Rancaugában. Hozzátette: a régiót katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította. Február 27-én 8,8-es erősségű földrengés pusztított Chilében. A természeti csapás több mint 800 emberéletet követelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×