eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nincs hét MDF-botrány nélkül

A választási kampány alatt eddig alig telt el egy-egy hét anélkül, hogy az MDF belső ügyei ne kerültek volna nyilvánosságra. Hétfőn az eddigi budapesti elnököt, Lévai Zoltánt távolították el posztjáról és a pártból.

Reménytelen helyzetben van az MDF Budapesten

- mondta a párt eddigi fővárosi elnöke az Indexnek. Lévai Zoltán szerint nincs esélyt arra, hogy a Fórum a választójogi törvény megsértése nélkül budapesti területi listát tudjon állítani. Budapesten a 32 egyéni választókerületből legalább nyolcban kell jelöltet állítani ahhoz, hogy egy párt listát állíthasson.

Lévai Zoltán hétfőn közleményt adott ki, ez alapján felmondja a megállapodást az SZDSZ-szel, mert a liberálisokkal való szövetség nem tartható fent. Szerinte eleve elhibázott volt az országos elnökségnek a választmányra diktátumszerűen ráerőltetett döntése az együttműködésről, az SZDSZ budapesti elnökét, Boruzs Andrást is érintő, a BKV-botrányhoz kapcsolódó hírek pedig az MDF-nek is akkora kárt okoznak, hogy ezek után nem várható el az aktivisták további munkája.

Lévai Zoltán szerint az SZDSZ az elmúlt hónapokban rendre megszegte az MDF felé tett vállalásait, így a liberálisok nem tartották be a kampányfinanszírozásra tett ígéretüket, amelyet a politikai szerződés nem nyilvános záradéka foglalt magában, és elmulasztották az ajánlószelvény-gyűjtésben való közreműködést is.

Az MDF eddigi budapesti elnöke úgy véli: részben ennek tudható be, hogy teljesen elpénztelenedett a fővárosi szervezet, a budapesti pártszékházban hónapok óta nincs fűtés.

Kerék-Bárczy: Él az együttműködés


Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő az InfoRádióban elmondta: az MDF országos vezetése szerint Lévai Zoltánnak nincs joga felmondani az együttműködést az SZDSZ-szel, a megállapodás változatlanul él, a politikusnak pedig mostani nyilatkozatával megszűnik az MDF-tagsága.

Február 19-én éppen Lévai Zoltán ügye miatt is döntött az országos választmány arról, hogy a budapesti szervezet jogköreit a választások végéig magához vonja, a párt tagjai pedig nem fogalmazhatnak meg nyilvánosan magánvéleményt.

Bő egy héttel korábban az MDF budapesti választmányának egy csoportja éppen az SZDSZ-szel kötött megállapodás miatt váltotta le Lévai Zoltánt az elnöki posztról, de ezt a döntést másnap az országos vezetés szabálytalannak és érvénytelennek minősítette, a politikust pedig megerősítette tisztségében.

A történtek után sajtóhírek szerint Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje egy elektronikus levélben figyelmeztette a párt vezetését, hogy visszalép a jelöltségtől, ha az MDF nem rendezi belső ügyeit. Hivatalosan senki nem erősítette meg az email tényét, Dávid Ibolya elnök ugyanakkor ez után jelentette be, hogy megszűnik a kibeszélő-show a párton belül, ezt pedig február 19-én az országos választmány meg is erősítette.

Az atv.hu portál név nélküli MDF-es forrásra hivatkozva már a múlt héten írt arról, hogy kilátástalan a Fórum helyzete a fővárosban. Kerék-Bárczy Szabolcs akkor annyit ismert el, hogy a fővárosi körzetek többségében valóban rosszabbul állnak az ajánlószelvény-gyűjtéssel.

Török Gábor politikai elemző azt mondta az InfoRádióban, hogy láthatóan komoly gondjai vannak az MDF-nek. A Vision Politics igazgatója hangsúlyozta, hogy a budapesti területi lista hiánya szinte teljesen lehetetlenné tenné a párt parlamentbe kerülését. Török Gábor szerint az MDF azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy együttműködést kötött az SZDSZ-szel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×