eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Stoiber: "Magyarországnak jót tenne a váltás"

Kampányhálók az interneten - "Magyarországnak jót tenne a váltás" - Kétarcú ámokfutók - Idén sem várható, hogy visszakapaszkodik a mélypontról a hazai autókereskedelem - Tizedet szed Újpest

A Népszabadság arról ír, hogy egyre aktívabbak a hazai politikusok a világhálón: Youtube-videókkal, rajongói olalakkal és mikroblogokkal próbálnak közel férkőzni a választókhoz. A legnépszerűbb hazai közösségi oldalon, a több mint négymillió felhasználó általlátogatott iwiw-en rajongói oldalak is működnek, "A legjobb ember Orbán Viktor" elnevezésű klubnak például két és félezer tagja van. Ezek ellenére a politikusok kedvenc terepévé mára a magyar Facebook-közösség vált.

A Magyar Nemzet interjút közöl Edmund Stoiberrel, Bajorország egykori miniszterelnökével, aki szól a görög adósságkezelésről és a magyar kormányváltásról. Utóbbiról így nyilatkozik: "a kormányváltás jót tenne Magyarországnak. A vezetés szempontjából sokkal nagyobb lendületre van szükség. Ismerem az utolsó három magyar miniszterelnököt. Személy szerint azt gondolom, hogy Orbán Viktor, komoly európai tekintélye és tapasztalatai alapján, Magyarországon fellendülést tud elindítani."

A Népszabadság arról ír, hogyan ismerheti fel egy laikus a potenciális ámokfutójelöltet? A kérdés aktualitását a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés, vagy a 21, találomra kiválasztott ember meggyilkolására készülő budapesti egyetemista esete adja. Bodnár Zsolt, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese szerint el kell olvasni az illető blogját, közösségi bejegyzéseit, verseit, vagy azokat a verseket és írásokat, amelyeket ő olvas. Meg kell nézni a ruházatát és a szemébe kell nézni. Sáska Géza oktatáskutató szerint a közösségi kultúrát kellene fejleszteni, vagyis már egészen fiatal korban arra kell nevelni a diákokat, hogy fontos egymás elfogadása és tisztelete.

Az Index.hu arról ír, hogy termőföldet bérel az újpesti önkormányzat vállalkozókedvű kerületi családok számára, hogy maguknak termelhessék meg a betevő zöldséget, gyümölcsöt. Az ingyenes, de munkaigényes programban való részvételnek egyetlen fontos feltétele van, a megtermelt javak tizedét le kell adni az önkormányzatnak, hogy szétoszthassa a kispénzű nyugdíjasok, vagy más rászorulók között.

A Világgazdaság arról ír, hogy az idén sem várható, hogy visszakapaszkodik a mélypontról a hazai autókereskedelem. A piaci szereplők szerint még az utolsó remények is szertefoszlottak a márciusi hitelezési szigorítás nyomán. A kemény feltételek ugyanis elrettentik a banki kölcsönből vásárlókat. Készpénzes vevő pedig kevés van. A válság és a korábbi hitelpiaci felelőtlenség miatt számos cég kibukott a sorból, 250 márkakereskedést számoltak fel, s több mint tízezer embert bocsátottak el. A várakozásokkal szemben a használt járművekkel kereskedők nem profitálnak az újautó-piac vegetálásából, nem rohamozták meg őket azok, akik számára reménytelen egy új jármű megvásárlása. Ám nem zuhant akkorát a forgalmuk, mint a márkaszalonoknak: tavaly 20-30 százalékkal esett vissza az eladott használt autók száma. Eközben a telephelyek közül 150 végleg lehúzta a rolót.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a válság megtizedelte a hitelkártyaszámot, egy év alatt 232 ezer ilyen plasztik tűnt el a piacról. A napilap a jegybank adataira hivatkozva azt írta: a banki ügyfelek ugyanakkor egyre többször használják bankkártyájukat vásárlásra: a készpénzfelvételi tranzakciók számának 3,3 százalékos visszaesése mellett a vásárlás darabszáma 11,5 százalékkal nőtt. A múlt évi adatok alapján 184,9 millió alkalommal húztak le kártyát elfogadó pos-terminálon. A forgalomban levő pos-készülékek száma pedig mintegy 10 ezerrel nőtt.

A pénzcentrum.hu arról ír, hogy a jegybank döntése nyomán idén februárban történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkent az alapkamat, amilyen alacsony még soha nem volt az irányadó ráta. Ennek megfelelően a forint betéti kamatok is folyamatosan csökkennek tavaly május óta, mostanra pedig már az átlag 6 százalékos sem érik el. Az internetes portál megjegyzi: érdemes tehát alaposan körülnézni, hol kötjük le félretett pénzünket!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×