Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pert nyert Ungváry Krisztián egy alkotmánybíró ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harmadfokon, jogerősen pert nyert Ungváry Krisztián történész Kiss László alkotmánybíró ellen. A Fővárosi Ítélőtábla a 2009. december 8-án kelt ítéletet megváltoztatva Ungváry Krisztiánt csütörtökön felmentette a rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt emelt vád alól.

Az ítélet "a másodfokú bíróság eljárást megszüntető rendelkezéseit helybenhagyta azzal, hogy a cselekmény minősítésénél a folytatólagosságra utalást mellőzi" - tájékoztatta Mohácsy Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese pénteken az MTI-t.

Kiss László perek sorozatát indította a történész ellen, miután Ungváry Krisztián többször írt, illetve a Hír TV-nek nyilatkozott arról, hogy a jelenlegi alkotmánybíró a 80-as évek elején a pécsi egyetem párttitkárhelyetteseként besúgó, a pártállami állambiztonság "hivatalos kapcsolata" volt. Ezekben a nyilatkozatokban a történész kijelentette, hogy Kiss László alkotmánybíró, egykori egyetemi párttitkárhelyettes az állambiztonsági szervekkel tartott kapcsolatot az 1980-as évek diákmozgalma, a Dialógus csoport felszámolásának ügyében.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2009. június 29-én becsületsértés miatt részesítette megrovásban Ungváry Krisztiánt. Ezután a Fővárosi Bíróság 2009. december 8-án becsületsértés és rágalmazás miatt ítélte el az alperest, mert az "besúgónak" nevezte és a pártállami állambiztonsággal hozta összefüggésbe Kiss László alkotmánybírót. Akkor a nem jogerős ítélet szerint a bíróság a történészt egy év próbára bocsátotta.

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla a történészt mind a rágalmazás, mind a becsületsértés vádja alól felmentette.

Kiss László pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy az ügyet nem tartja lezártnak, és a strasbourgi bírósághoz fordul, mivel szerinte a magyar bíróság tévesen és rá nézve hátrányosan értelmezte a szabad véleménynyilvánítás szabadságát. Véleménye szerint Ungváry Krisztián őt érintő kijelentéseit a bíróság véleményként kezelte.