eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Balázs Péter: Elvárás, hogy Szlovákia enyhítsen a nyelvtörvényen

A külügyminiszter szerint Budapesten, Visegrádon, Balatonfüreden, Debrecenben és Szegeden rendezheti Magyarország a jövő évi uniós soros elnökség kiemelt rendezvényeit. Balázs Péter a parlament külügyi bizottsága előtt azt mondta, a költségeket a tervezett diplomáciai ingatlaneladások bevételeiből fedezik. A Fidesz felszólította a kormányt, hogy függessze fel az értékesítéseket, és ne erre alapozza a kiadásokat.

A külügyminiszter szerint nagyon nehéz dolga lesz a következő kormánynak a 2011 első félévére várható európai uniós soros elnökség miatt. Balázs Péter azt mondta, félév alatt nemcsak a tárcát kell átvenni, hanem a leendő minisztereknek a szakterületük összes uniós vonatkozását is ki kell ismerniük, 2011 első félévében ugyanis ők fogják vezetni az EU szakminisztereinek üléseit.

A tárcavezető a parlament külügyi bizottsága előtt elmondta, jól halad a felkészülés az elnökségre, nincs késés a köztisztviselői kar kiképzésében sem. Öt különösen preferált helyszínről van szó: Budapest, Visegrád, Balatonfüred, Debrecen és Szeged. Ezek igen alkalmasak miniszteri szintű rendezvényekre, de egyéb helyszínek is alkalmasak lehetnek - fejtette ki Balázs Péter.

A soros elnökség költségeit a kormány a 2010-re tervezett külföldi diplomáciai ingatlanok értékesítéséből kívánja fedezni. Erről már korábban is beszélt Balázs Péter az InfoRádió kérdésére, de most is elmondta, hogy a kihasználatlan követségi épületek eladásából 2,1 milliárd forintot szánnak erre. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke szerint ez bizonytalan fedezetet jelent. Az ellenzéki politikus arra szólított fel, hogy függesszék fel az ingatlanok értékesítését, illetve teremtsék elő a forrásokat, hogy a kieső 2,1 milliárd forint ne tűnjön el az EU elnökségi költségvetésből.

A külügyminiszter beszélt Szlovákiáról is. Szerinte az a tény, hogy a hét szomszédos ország közül csak eggyel rossz a kapcsolat, azt jelenti, hogy nem Magyarországban van a hiba. Balázs Péter szerint itthon is vannak szélsőséges és soviniszta hangok, ezeket azonban a többi ország elengedi a füle mellett.

A tárcavezető azt mondta, egyeztették Szlovákiával az idevágó protokollszabályokat, így még egyszer nem fordulhat elő, hogy egy állam nem engedi be országa területére egy másik uniós tagállam vezetőjét. Sólyom László augusztus 21-i látogatásának kapcsán folyamatban van a kötelezettségszegési eljárás, az ügy most az Európai Bíróság asztalán van.

A nyelvtörvénnyel kapcsolatban Balázs Péter azt mondta, a kormány nem akarja visszavonatni a jogszabályt, ehhez nincs is joga, de szerinte legitim elvárás, hogy Szlovákia enyhítsen a törvényen.

A Fidesz szerint a magyar-szlovák kapcsolat Szent Sebestyénhez hasonlítható: tehát ezer sebből vérzik. Németh Zsolt azt mondta, itt komoly hagyaték hárul a következő kormányra. A politikus hozzátette, a szécsényi kormányfői találkozó a Bajnai-kormány legjelentősebb külpolitikai hibája volt, minek következtében csökkent az ország nemzetközi befolyása. Támogatja viszont a Fidesz a kabinet által bejelentett 50 millió forintos pénzalapot a nyelvtörvény károsultjainak megsegítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×