eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Április 11-én lesz az országgyűlési választás első fordulója

Április 11-ére írta ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök, a második fordulót pedig április 25-én tartják - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken. A bejelentéssel hivatalosan is megkezdődött a választási kampány.

Hivatalosan megkezdődött pénteken a 78 napig tartó választási kampány, miután Sólyom László államfő április 11-re kiírta az általános országgyűlési választást.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart, akkor lép életbe a kampánycsend.

A kampány kezdetére vonatkozó szabályozást azonban az idő túlhaladta, ma már szinte folyamatos, választástól választásig tartó versengés folyik. A pártok a választás kitűzésétől függetlenül, már azt megelőzően bejelentik részvételüket, és ismertetik programjaikat.

A jogszabály szerint kampánynak számít a választópolgárok választási akaratának bármilyen befolyásolása, így például a programok ismertetése, a jelöltek, listák, jelölő szervezetek népszerűsítése, gyűlések szervezése, plakátok elhelyezése vagy az önkéntesek akció.

A kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátokat. A plakát ebben az időszakban olyan sajtóterméknek minősül, amely engedély és bejelentés nélkül készíthető. Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint azonban a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, ki készítette a hirdetményt.

Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül tilos plakátot elhelyezni. A helyi önkormányzatok egyes középületeken a plakátok elhelyezését műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja.

Nem lehet plakátot elhelyezni épület falára vagy kerítésére, csak a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy párt plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. Fontos szabály, hogy a plakátot annak kell eltávolítania a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte.

A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőknek gondoskodniuk kell. Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti, hogy a szervezőnek más engedélyeket ne kellene beszerezniük: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetni, a közutakat érintő rendezvény megtartásához pedig a közút kezelőjének hozzájárulására van szükség.

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg azt a szervező befejezettnek nem nyilvánítja. Amennyiben a szervező a gyűlést lezárja, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, az már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek számít.

Tilos választási kampányt folytatni, választási gyűlést tartani állami és önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben, kivéve az ötszáznál kevesebb lélekszámú településen, ha nem áll rendelkezésre más közösségi célú épület. Tilos kampányolni állami és önkormányzati fenntartású oktatási, egészségügyi és szociális intézményekben is.

A kampány céljára az állami, önkormányzati szervek a jelöltek, jelölő szervezetek számára azonos feltételekkel bocsáthatják rendelkezésre a helyiségeket.

Kampányidőszakban a műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek számára azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. Az országos közszolgálati műsorszolgáltatók három alkalommal ingyenesen közzéteszik a listát állító pártok politikai hirdetéseit a május 20-tól június 4-ig terjedő időszakban és a kampány utolsó napján, június 5-én.

Az első forduló előtt április 10-én 0 órától április 11-én 19 óráig kampánycsend van, ekkor kampánytevékenységet folytatni tilos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×