eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A fővárosnak kellene finanszíroznia a BKV veszteségeit

Európai példák alapján a fővárosnak jóval több pénzzel kellene hozzájárulnia a BKV működéséhez, mint most. Évente legalább annyival, mint amennyi veszteséget termel - mondta az InfoRádiónak a Közlekedéstudományi Intézet tudományos tanácsadója.

Jelenleg a BKV költségvetésének 10 százalékát állja a főváros, a legnagyobb részét a közlekedési cégnek magának kell kigazdálkodnia, igaz az államtól is kap támogatást. A Közlekedéstudományi Intézet tudományos tanácsadója az InfoRádiónak elmondta: a legtöbb európai nagyvárosban városi kézben van a helyi közforgalmú közlekedés lebonyolítását végző vállalat.

Berényi János hozzátette, Európában mások a bevételi arányok, mert a jegyárakból származó bevétel 30-40 százalék között mozog, a hiányzó összeget pedig a város és az állam adja.

A szakember szerint a BKV legfőbb problémája az alulfinanszírozottság: többe kerül, mint amennyit a különböző csatornákon be tud szedni. Úgy véli, aki megrendeli a szolgáltatást, az fizesse is ki annak az árát.

Annyit kellene hozzáadnia a fővárosnak a BKV működtetéséhez, amennyi hiányt a cég évente megtermel, hiszen az önkormányzat a tulajdonosa a vállalatnak, és ő a szolgáltatás megrendelője - hangsúlyozta.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×