Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Falus Ferenc: Még nem vagyunk túl a H1N1-járványon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötven százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az év első hetében, mint tavaly év végén - mondta az InfoRádiónak az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc hozzátette: eddig 72 halálesetről igazolódott be, hogy azt az új vírus okozta.

2010 első hetében 50 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint a tavalyi év utolsó, a karácsony és újév közötti rövid héten - mondta az InfoRádiónak az országos tiszti főorvos, aki hozzátette: összesen 15600-an mentek el orvoshoz.

Az első héten 320-an kerültek kórházba influenzaszerű tünetekkel, közülük 43-at kell intenzív osztályon ápolni, életveszélyes állapot miatt pedig 36-an szorulnak gépi lélegeztetésre - hangsúlyozta Falus Ferenc, aki elmondta: eddig 72 halálesetről bizonyosodott be, hogy azt az új vírus okozta.

Az adatok azt mutatják, hogy az 50. héten kerültek a legtöbben kórházba: egy hét alatt 630-an. Azóta, ha lassan is, de csökken ez a szám - emelte ki a tiszti főorvos.

Hangsúlyozta: még nem vagyunk túl a járványon, és még korai véleményt mondani az első hullámról, mert meg kell várni a következő heti adatokat.

A H1N1 vakcináról Falus Ferenc elmondta: 3,6 millió oltóanyagot szállítottak ki, az átoltottság pedig 28 és 30 százalék között lehet.

Hanganyag: Seres Gerda