Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A munkáltatók kérhetnek kártalanítást a BKV-tól a sztrájk miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Londonban a közlekedési társaság még akkor is kártalanítja az utasokat, ha nem az összes dolgozója sztrájkol, hanem csak például a metróvezetők. Budapesten viszont nem kérhetnek kártalanítást az utasok a BKV-tól a sztrájk miatt.

Nem kérhetnek kártalanítást az utasok a BKV-tól a sztrájk miatt - mondta az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd. Valamilyen kompenzációt azonban elképzelhetőnek tart Magyar György, például azt, hogy az utasok egy nappal tovább használhatják a bérletüket.

A sztrájk miatt bevételkiesést elszenvedő munkáltató viszont kérhet kártalanítást a BKV-tól - mondta az InfoRádióban nyilatkozó munkajogász. Sipos Márta szerint a dolgozónak kell megoldania, hogy bejusson a munkahelyére. Ha nem megy be, vagy elkésik, akkor a munkáltató egyénileg bírálhatja el az ügyet.

Nem mindenhol van ez így. Londonban például - jelentette tudósítónk, Sárközi Mátyás - nemcsak általános közlekedési sztrájk esetén, hanem már akkor is kártalanítják a bérleteseket, ha csak a metrónál van munkabeszüntetés.

Visszatérve Magyarországra: a BKV-dolgozók sztrájkja a diákokat is megakadályozhatja abban, hogy eljussanak az iskolájukba. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közlése szerint ebben az esetben a tanulók hiányzását igazolt távolmaradásnak kell tekinteni, sőt az iskolaigazgatók rendkívüli szünetet is elrendelhetnek, az elmaradt órákat viszont később muszáj lesz bepótolni.

Mint ahogy ideje lenne behozni a sztrájktörvény lemaradásait is - figyelmeztetett újfent az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté továbbra is azt szorgalmazza, hogy jogszabályban mondják ki a sztrájkot szervezők tájékoztatási kötelezettségét, és azt, hogy csak akkor legyen megtartható egy munkabeszüntetés, ha a szemben álló felek megállapodtak az elégséges szolgáltatásról.