eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A munkáltatók kérhetnek kártalanítást a BKV-tól a sztrájk miatt

Londonban a közlekedési társaság még akkor is kártalanítja az utasokat, ha nem az összes dolgozója sztrájkol, hanem csak például a metróvezetők. Budapesten viszont nem kérhetnek kártalanítást az utasok a BKV-tól a sztrájk miatt.

Nem kérhetnek kártalanítást az utasok a BKV-tól a sztrájk miatt - mondta az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd. Valamilyen kompenzációt azonban elképzelhetőnek tart Magyar György, például azt, hogy az utasok egy nappal tovább használhatják a bérletüket.

A sztrájk miatt bevételkiesést elszenvedő munkáltató viszont kérhet kártalanítást a BKV-tól - mondta az InfoRádióban nyilatkozó munkajogász. Sipos Márta szerint a dolgozónak kell megoldania, hogy bejusson a munkahelyére. Ha nem megy be, vagy elkésik, akkor a munkáltató egyénileg bírálhatja el az ügyet.

Nem mindenhol van ez így. Londonban például - jelentette tudósítónk, Sárközi Mátyás - nemcsak általános közlekedési sztrájk esetén, hanem már akkor is kártalanítják a bérleteseket, ha csak a metrónál van munkabeszüntetés.

Visszatérve Magyarországra: a BKV-dolgozók sztrájkja a diákokat is megakadályozhatja abban, hogy eljussanak az iskolájukba. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közlése szerint ebben az esetben a tanulók hiányzását igazolt távolmaradásnak kell tekinteni, sőt az iskolaigazgatók rendkívüli szünetet is elrendelhetnek, az elmaradt órákat viszont később muszáj lesz bepótolni.

Mint ahogy ideje lenne behozni a sztrájktörvény lemaradásait is - figyelmeztetett újfent az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté továbbra is azt szorgalmazza, hogy jogszabályban mondják ki a sztrájkot szervezők tájékoztatási kötelezettségét, és azt, hogy csak akkor legyen megtartható egy munkabeszüntetés, ha a szemben álló felek megállapodtak az elégséges szolgáltatásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×