eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kétezer adag H1N1 vakcinát ajánlottak fel Magyarországnak

Kétezer adag, vagyis ezer csecsemő beoltására elegendő influenza-vakcinát ajánlott fel egy külföldi gyógyszercég Magyarországnak. Olyan hat-tizenkét hónapos kisbabákról szó, akiknek veleszületett betegségük van, ezért egy H1N1-fertőzés az életükbe kerülhetne. A védőoltás beadása önkéntes és ingyenes, a rászoruló gyerekek szüleit megkeresik az orvosok - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos helyettese.

Magyarország számára kétezer adag, ezer csecsemő beoltására elegendő H1N1 vírus elleni vakcinát ajánlott fel egy külföldi gyógyszergyártó - mondta az InfoRádiónak a helyettes országos tiszti főorvos, aki hozzátette: a védőoltásokat azoknak a 6 és 12 hónap közötti kisbabáknak adják be, akik más betegségük miatt különösen veszélyeztetettek.

Molnár Kornélia hangsúlyozta: a legveszélyeztetettebbek a szívfejlődési rendellenességben. Légúti, máj- és vesebetegségben, neurológiai betegségben szenvednek. Az ő ellenálló képességük és immunrendszerük hatékonysága csökkent, ezért fokozottan kell védeni őket a fertőzésekkel szemben.

A védőoltás ingyenes, de a szülők hozzájárulása kell hozzá. A kijelölt intézmények megkeresik az általuk ellátott gyerekek szüleit, akik maguk is felkereshetik az orvost. A vakcina az Európai Gyógyszerügyi Ügynökség által engedélyezett, de nem a magyar gyártású vakcina, mert az csak 12 hónapos kórtól adható. A Focetria nevű vakcina mellékhatásai ugyanazok lehetnek, mint a magyaréi. Szakmai kollégiumok véleményezték és támogatták az oltóanyag beadását - hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: ebből az oltásból kettőt kel beadni a megfelelő védettség kialakulásához: az első oltást követően 3 hét múlva egy újabbat kell, hogy kapjon a csecsemő.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×