Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kétezer adag H1N1 vakcinát ajánlottak fel Magyarországnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétezer adag, vagyis ezer csecsemő beoltására elegendő influenza-vakcinát ajánlott fel egy külföldi gyógyszercég Magyarországnak. Olyan hat-tizenkét hónapos kisbabákról szó, akiknek veleszületett betegségük van, ezért egy H1N1-fertőzés az életükbe kerülhetne. A védőoltás beadása önkéntes és ingyenes, a rászoruló gyerekek szüleit megkeresik az orvosok - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos helyettese.

Magyarország számára kétezer adag, ezer csecsemő beoltására elegendő H1N1 vírus elleni vakcinát ajánlott fel egy külföldi gyógyszergyártó - mondta az InfoRádiónak a helyettes országos tiszti főorvos, aki hozzátette: a védőoltásokat azoknak a 6 és 12 hónap közötti kisbabáknak adják be, akik más betegségük miatt különösen veszélyeztetettek.

Molnár Kornélia hangsúlyozta: a legveszélyeztetettebbek a szívfejlődési rendellenességben. Légúti, máj- és vesebetegségben, neurológiai betegségben szenvednek. Az ő ellenálló képességük és immunrendszerük hatékonysága csökkent, ezért fokozottan kell védeni őket a fertőzésekkel szemben.

A védőoltás ingyenes, de a szülők hozzájárulása kell hozzá. A kijelölt intézmények megkeresik az általuk ellátott gyerekek szüleit, akik maguk is felkereshetik az orvost. A vakcina az Európai Gyógyszerügyi Ügynökség által engedélyezett, de nem a magyar gyártású vakcina, mert az csak 12 hónapos kórtól adható. A Focetria nevű vakcina mellékhatásai ugyanazok lehetnek, mint a magyaréi. Szakmai kollégiumok véleményezték és támogatták az oltóanyag beadását - hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: ebből az oltásból kettőt kel beadni a megfelelő védettség kialakulásához: az első oltást követően 3 hét múlva egy újabbat kell, hogy kapjon a csecsemő.

Hanganyag: Herczeg Zsolt