eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar Nemzet: negyedmilliárdot költött az APEH Oszkó elképzeléseire - lapszemle

Elnök nélkül is mindent lát az ÁSZ. Negyedmilliárd Oszkó elképzeléseire. Váratlan kirúgás az Orbán-jelöltek közül.

A napokban aláírta az Állami Számvevőszék 2010-es ellenőrzési tervét Kovács Árpád. A hivatal elnöke tegnap töltötte utolsó munkanapját a számvevőszéknél, mandátuma lejárt, és azt a parlamenti pártok - megállapodás hiányában - nem hosszabbították meg, de nem is neveztek ki a helyébe senkit. Az ellenőrzési terv aláírása azt jelenti, hogy az ÁSZ első számú vezető nélkül is megőrzi működőképességét, folytathatja az ellenőrzéseket, amíg az országgyűlési képviselők kétharmada nem választ új vezetőket a szervezet élére. Ez már csak a jövő évi választások után várható. - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint komoly summát költött az APEH arra, hogy Oszkó Péter adóügyi elképzeléseit kivitelezze. A pénzügyminiszter nevéhez köthető, jövőre életbe lépő változások közül az iparűzési adó APEH-hez telepítése miatt 240 millió forintos informatikai fejlesztésre volt szükség, a december közepétől üzemelő vagyonadó-kalkulátor pedig 7,2 millió forintba került. A lap szerint viszont könnyen lehet, hogy ezt a negyedmillió forintot kidobta az ablakon az APEH, az iparűzési adó új szabályait és a vagyonadót ugyanis megtámadták az Alkotmánybíróságon.

Az Index úgy tudja, még mindig nem zárult le a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjeinek meghallgatása a pártelnök felcsúti házában. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy maradt néhány kényesebb ügy, amelyet a felcsúti meghallgatások végére hagyott a pártelnök. Orbán talányosan csak annyit közölt: egy-két ember van, akivel nem beszélt, illetve egy olyan körzet, amelynek a "jelöltjelöltje" még hátra van. Az Index információi szerint az egyik lyuk a rendszerben Egerben keletkezett, ahol októberben feloszlatták a helyi pártszervezetet, és kérdéses az is, hogy kit indít a Fidesz Edelény körzetében.

A Világgazdaság arról ír, hogy nagyon úgy tűnik, nem hoz kiugrást az idei karácsonyi szezon a fogyasztási hiteleknél sem, ez elsősorban a kereslet további mérséklődésével magyarázható. Az igénylések számát tekintve szinte mindenhol mérséklődést, jó esetben stagnálást tapasztalnak a piaci szereplők, egyedül a folyószámlákhoz, illetve a hitelkártyákhoz tartozó keretek kihasználtságának enyhe növekedése figyelhető meg. Pedig már tavaly év végén is látszottak a válság hatásai: a személyi és áruvásárlási hitelek új, november-decemberi kihelyezései már akkor is bő 27 százalékkal elmaradtak a bázisidőszakitól.

A Napi Gazdaság szerint erőre kaphat a könyvpiac. A kereskedők az idei visszaesés után a karácsonyi szezonban bíznak, a könyv ugyanis még mindig a megfizethető ajándékok közé tartozik. A magyarországi könyvpiac szereplői, sőt a nagyobbak 2010-ben már kis növekedést prognosztizálnak, elsősorban a második félévben. A Napi Gazdaság körképéből kiderül, a megkérdezettek közül egyedül a Bookline vár forgalomnövekedést jövőre, 10-20 százalékos mértékben. Idén egyébként érezhetően, a megszokott 13-14 ezerről 10 ezerre csökkent a megjelent új könyvcímek száma.

A penzcentrum.hu azt írja, hogy idén kevesebben terveznek ajándékot vásárolni az ünnepekre, és enyhén nőtt azok száma, akik maximum 30 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékra - derül ki a Kirakat-Ipsos felméréséből. Az 1.500 fő körében végzett reprezentatív kutatás idén is felmérte, hogy a felnőtt magyar lakosok mit vásárolnak karácsonyra, honnan és milyen formában tájékozódnak a megvásárolni kívánt termékkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, illetve mekkora összeget költenek az ajándékokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×