eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

György István (Fidesz) összehívja a BKV ügyeit vizsgáló bizottságot

György István, a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese december 8-ra összehívja a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottságot, de nem Steiner Pál szocialista politikus felszólítása alapján, hanem saját kezdeményezéséből.

A vizsgálóbizottság fideszes elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: érthető Steiner Pálnak a legfrissebb korrupciós bűncselekmények miatt tett kezdeményezése, hiszen a szocialista politikusok tudni szeretnék, mit tudnak a nyomozati szervek az MSZP-s politikusok által patronált ügyvédi irodákhoz vezető szálakról. "Miután a BKV vizsgálóbizottság feladatainak ellátása során az MSZP-s politikusok felelősségét is vizsgálni fogja, érthető Steiner Pál aggodalma" - olvasható a közleményben.

György István szerint "Steiner Pál és tettestársai" a BKV korrupciós ügyeiben "a közvélemény tudatos megtévesztése érdekében folytatólagosan elkövetett hazudozásban vannak". Szavaik teljesen ellentétesek tetteikkel, asszisztálásuk mellett különböző személyek és cégek milliárdokat loptak el a közpénzekből, ezek közül a közvélemény előtt legismertebbé vált eseteket BKV-s botrányokként ismerik az emberek - írta a fideszes politikus.

Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának vezetője korábban kezdeményezte, hogy azonnal hívják össze a BKV ügyeit vizsgáló bizottságot.

A Fővárosi Közgyűlés november 26-án egyhangúlag döntött arról, hogy vizsgálóbizottságot alakít a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására. Az előterjesztés szerint az eseti vizsgálóbizottságba a Fidesz és az MSZP 3-3, az SZDSZ 2, az MDF és a KDNP 1-1 tagot delegál, a testület elnökét a legnagyobb ellenzéki frakció, alelnökét az MSZP adja. A vizsgálóbizottságnak százhúsz napon belül kell a jelentését benyújtania.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) pénteken őrizetbe vette a Budapest Airport (BA) Zrt. és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. jogi igazgatóját. Ellenük bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI, illetve kezdeményezte előzetes letartóztatásukat a Fővárosi Főügyészségnél. A rendőrség az ügyben rajtuk kívül további három ember ellen indított büntető eljárást vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

Horváth Katalin Fanni az RRI sajtószóvivője vasárnap közölte, a rendőrség az április közepén indult nyomozás eredményeként adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a BA jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jogi igazgatójával - a Budapest Airporttal szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta, illetve ezen ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaság részére. A nyomozás során arra is bizonyítékokat talált a rendőrség, hogy a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követett el.

A rendőrség a BKV jogi igazgatóját tetten érte, amint egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában nagyjából tízmillió forint összegű kenőpénzt vett át egy, a közlekedési társasággal szerződésben álló cég munkatársától.

Sajtóhírek szerint a BKV jogi igazgatóját pénteken este érték tetten, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság pedig még aznap éjszaka házkutatást tartott a közlekedési társaság Akácfa utcai székházában, a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának lakásán, valamint egy, a BKV-val szerződésben álló ügyvédi irodában is. A nyomozók mind a négy helyszínen dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. A Budapest Airport jogi igazgatóját a lakásán fogták el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×