eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sólyom: Sértő volt a nagykövetek bíráló nyilatkozata

Az InfoRádió úgy tudja, nem egyeztetett a japán külügyminisztériummal az ázsiai ország budapesti nagykövete, amikor november közepén nyolc nagykövettársával együtt aláírta azt a közös nyilatkozatot, amelyben a diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Ehhez azt is hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki. A Kiotóban tartózkodó köztársasági elnök az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában azt mondta: azt el kell ismerni, hogy korrupció tekintetében romlik a helyzet Magyarországon, de a probléma ilyen módon való közzététele sértő Magyarország számára.

Sértő módon fogalmazta meg problémáit az a kilenc budapesti nagykövetség, amelyek novemberben közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezőkre - mondta az InfoRádiónak adott interjúban Sólyom László. A Kiotóban tartózkodó államfő szerint nem egyeztetett a japán külügyminisztériummal az ázsiai ország budapesti nagykövete, amikor aláírta a nyilatkozatot.

"Nem arról van szó, hogy tagadnánk azt, hogy problémák vannak, de a probléma szóvá tételének ez a módja voltaképpen sértő az országra nézve" - emelte ki a köztársasági elnök. Hozzátette: meg kellett erősítenie, hogy sem a korrupciós helyzet, sem az adózás átláthatatlansága nem olyan szörnyű Magyarországon, hogy erre a nyilatkozatra szükség lett volna.

A magyar államfő úgy fogalmazott, teljesen nyilvánvaló, hogy a franciákat a pécsi vízműben érdekeltséggel rendelkező Sueznek az ügye izgatja, az amerikaiakat a Sláger Rádió, a svájciakat a Danubius Rádió. Azt ugyanakkor nem érti, hogy milyen erkölcsi alapról bírálják a helyzetet, hiszen korábban a két rádió el tudta érni, hogy a parlament pályázat nélkül meghosszabbítsa a frekvenciahasználatot, amelyet végül alkotmányellenesnek nyilvánítottak, míg a Medgyessy-kormány ötödére szállította le a két kereskedelmi adó pályázatában szereplő díjakat - fejtette ki Sólyom László.

A továbblépés alapvető feltétele, hogy a korrupciót leküzdjék Magyarországon - hangsúlyozta az államfő, aki reméli, lesznek ezt célzó kormányprogramok, és hamarosan a Bölcsek Tanácsa ajánlását is közzéteszik.

A közös nyilatkozatban a diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki. A dokumentumot november 18-án jelentették meg, és az Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc budapesti nagykövetségei jegyezték.

Hanganyag: Németh Zoltán (Japán)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×