Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom: Sértő volt a nagykövetek bíráló nyilatkozata

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió úgy tudja, nem egyeztetett a japán külügyminisztériummal az ázsiai ország budapesti nagykövete, amikor november közepén nyolc nagykövettársával együtt aláírta azt a közös nyilatkozatot, amelyben a diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Ehhez azt is hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó \"nem transzparens\", nem átlátható \"megnyilvánulások\" váltották ki. A Kiotóban tartózkodó köztársasági elnök az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában azt mondta: azt el kell ismerni, hogy korrupció tekintetében romlik a helyzet Magyarországon, de a probléma ilyen módon való közzététele sértő Magyarország számára.

Sértő módon fogalmazta meg problémáit az a kilenc budapesti nagykövetség, amelyek novemberben közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezőkre - mondta az InfoRádiónak adott interjúban Sólyom László. A Kiotóban tartózkodó államfő szerint nem egyeztetett a japán külügyminisztériummal az ázsiai ország budapesti nagykövete, amikor aláírta a nyilatkozatot.

"Nem arról van szó, hogy tagadnánk azt, hogy problémák vannak, de a probléma szóvá tételének ez a módja voltaképpen sértő az országra nézve" - emelte ki a köztársasági elnök. Hozzátette: meg kellett erősítenie, hogy sem a korrupciós helyzet, sem az adózás átláthatatlansága nem olyan szörnyű Magyarországon, hogy erre a nyilatkozatra szükség lett volna.

A magyar államfő úgy fogalmazott, teljesen nyilvánvaló, hogy a franciákat a pécsi vízműben érdekeltséggel rendelkező Sueznek az ügye izgatja, az amerikaiakat a Sláger Rádió, a svájciakat a Danubius Rádió. Azt ugyanakkor nem érti, hogy milyen erkölcsi alapról bírálják a helyzetet, hiszen korábban a két rádió el tudta érni, hogy a parlament pályázat nélkül meghosszabbítsa a frekvenciahasználatot, amelyet végül alkotmányellenesnek nyilvánítottak, míg a Medgyessy-kormány ötödére szállította le a két kereskedelmi adó pályázatában szereplő díjakat - fejtette ki Sólyom László.

A továbblépés alapvető feltétele, hogy a korrupciót leküzdjék Magyarországon - hangsúlyozta az államfő, aki reméli, lesznek ezt célzó kormányprogramok, és hamarosan a Bölcsek Tanácsa ajánlását is közzéteszik.

A közös nyilatkozatban a diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki. A dokumentumot november 18-án jelentették meg, és az Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc budapesti nagykövetségei jegyezték.

Hanganyag: Németh Zoltán (Japán)