eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Suchman: Mesterházy jelölésekor a generációváltásról döntött az MSZP

Mesterházy Attila miniszterelnöki jelölésekor arról döntött az MSZP, hogy akar-e generációváltást indítani, és hogy van-e mondanivalója a rendszerváltás után szavazópolgárrá lett fiatalok számára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Suchman Tamás szocialista országgyűlési képviselő. A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a hétfőn elfogadott költségvetés kapcsán arról is beszélt: először a gazdaság rendes működéséhez szükséges alapokat kell biztosítani.

A miniszterelnök kiválasztása minden pártban kompromisszum kérdése. A szocialista párt vezetésének ezúttal azt kellett eldöntenie, hogy akar-e generációváltást indítani és van-e mondanivalója a rendszerváltás után szavazópolgárrá vált fiatalok részére - mondta Suchman Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politikus hozzátette: Mesterházy Attila, a párt kormányfőjelöltje annak ellenére, hogy elvállalta az MSZP parlamenti frakciójának vezetését, "nem volt a folyamatosan bólogatók között". A tény pedig, hogy Gyurcsány Ferenccel egy minisztériumban dolgozott, nem feltétlenül jelenti, hogy ha voltak a korábbi kormányfőnek tévedései, azok Mesterházyval közösen hozott döntéseken alapultak - jegyezte meg a Balaton Fejlesztés Tanács elnöke.

"Mesterházy Attilának sok mindenről volt önálló véleménye, ám mégis a vektoriális algebra szabályai szerint születnek meg a döntések, és most itt a vizsga ideje" - hangsúlyozta a szocialista képviselő.

Mint mondta, a fiatal politikus miniszterelnöki programjának megfogalmazásakor egyrészt bizonyos kérdésekben el kell ismerni, hogy a párt tévúton járt, másrészt pedig elő kell állni azzal a nóvummal, amellyel meg lehet szólítani a fiatalokat, és visszahozni az elpártolt szavazókat.

Első a stabilizáció

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a jövő évi költségvetést, amely szigorúan tartja azokat a vállalásokat, amelyeket a Nemzetközi Valutaalapnak tett a kormány. A törvényről azonban számos közgazdász azt mondta: nem szolgálja az ország hosszú távú érdekeit, és könnyen lehet, hogy az abban foglalt számok nem is lesznek tarthatók.

Ezzel kapcsolatban Suchman Tamás elmondta: a gazdaság és az állam bevételei csak a költségvetés stabilizálása után indulhatnak növekedésnek, ám akkor sem azonnal - a szocialisták szerint egy-másfél év kell hozzá. A stabilizációhoz először a gazdaság rendes működéséhez szükséges bázisokat kell biztosítani, ekkor azonban már sérül a szociális ellátás, az önkormányzatok, a kultúra, a sport és sok más terület finanszírozása - magyarázta a Balaton Fejlesztés Tanács elnöke.

A politikus szerint nem érdemes és nem is szabad túlköltekezni, hitelt felvenni, ezzel növelni a költségvetési deficitet, és nem tartalékot képezni azokban a szektorokban, amelyek ki vannak téve a jövő bizonytalanságának. A gyors növekedés csak a tőzsdén érhető el, egy tőzsdeügynök máról holnapra megduplázhatja a pénzét, egy ország azonban nem - fejtegette.

A költségvetésről Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke egyebek mellett azt mondta: abban olyan tételek szerepelnek, amelyek a bürokrácia működtetését és a korrupciót finanszírozzák, ám nincsenek benne olyan kiadások, amelyeket a gazdaság dinamizálására lehetne fordítani.

Járai Zsigmond kritikájáról szólva Suchman Tamás azt mondta: az ellenzék korábban amiatt ostorozta a kormányt, hogy elbocsátásokat terveznek a központi közigazgatásból. "Én híve vagyok az állam feszes, jó működésének, ahol annyi ember dolgozik a közigazgatásban, amennyi szükséges, de ezt a vitát válságkezelés közben lerendezni nem lehet" - fűzte hozzá a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×