eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hamecz István: A magyar politika gyermekbetegsége a túlelosztás

Magyarország euróövezethez való csatlakozásának legfőbb gátja az emberek jólét iránti vágyát kihasználó politika - mondta az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában Hamecz István hozzátette: a Bajnai-kormánynak valóban kényszerköltségvetést kellett összeállítania, de a részletekben mindig van mozgástér.

A magyar politika gyermekbetegsége a túlelosztás. Az átlagválasztó azt szeretné, hogy minél jobban részesülne abból, amit a kormány nyújtani tud számára, ám ezek az igények nem állnak összhangban a magyar gazdaság teljesítőképességével - mondta az InfoRádiónak az OTP Alapkezelő vezérigazgatója.

Hamecz István szerint a választók ezen igénye ma sem változott meg, pedig a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme jelentősen lelassult, és az ország nem képes gyorsabban nőni, mint az eurózóna.

Akár több év is eltelhet úgy, hogy nem lehet érzékelni a felzárkózást. Ez frusztráló az embereknek, akik szeretik, ha érzékelhetően javul a jólét - tette hozzá a vezérigazgató, aki úgy véli: ha látszani fog, hogy ez nem lesz lehetséges, mert a gazdaság nincs olyan állapotban, akkor is lesz olyan politikus, aki ígérgetni fog - ekkor kezdődik a kör előröl.

A kormányok elmennek a falig, és elosztják azt is, amit nem lenne joguk és lehetőségük elosztani - ez az euróövezethez való csatlakozás legfőbb gátja Hamecz István szerint.

Kényszerköltségvetés

Az OTP Alapkezelő vezérigazgatója úgy látja: az IMF hitelmegállapodás nélkül megvolt annak az esélye, hogy a kormány bejelenti, nem képes visszafizetni az államadósságait, vagyis csődbe ment.

Ha Magyarország teljesen magára maradt volna, akkor 1-2 százaléknál több költségvetési hiányt nem tudott volna felhalmozni. Ehhez képest az IMF-fel 3,8 százalékban sikerült megállapodni, ez a reális alternatívákhoz képest egy jelentős lazulást jelentett a költségvetési politikában - tette hozzá.

A Bajnai-kormánynak kényszerköltségvetést kellett összeállítania, érdemi mozgástere a teljes hiányra vonatkozóan nem volt, a részletekben azonban mindig van mozgástér - vélekedett Hamecz István.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×