eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nincs megegyezés a minimálbérről - a nap legfontosabb hírei

Továbbra sem közeledtek az álláspontok a jövő évi minimálbérről az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: a munkaadói oldal a jelenlegi 71 500 forint helyett 73 000 forintos minimálbért, és az ideihez hasonló, 87 500 forintos garantált bérminimumot javasolt.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal szóvivője elmondta: a 73 000 forintos minimálbér a reálérték-megőrzés minimumfeltételének sem felel meg, és a garantált bérminimum sem maradhat az eddigi szinten.

Alkotmánymódosítás a Ház előtt

A többi között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével összefüggő alkotmánymódosításról dönthet a jövő héten a parlament. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után elmondta: a kétharmados támogatást igénylő törvényjavaslat rendeletalkotási jogot adna a jövőben autonóm államigazgatási szervezetként működő PSZÁF elnökének.

Államreform, kamatcsökkentés - ezt akarja a Fidesz

Az állam reformja, a kamatok csökkentése és a foglalkoztatás növelése áll a Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában - mondta Matolcsy György, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa. A volt gazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén arról beszélt, hogy jövőre új megállapodást kellene kötni a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Unióval és a Világbankkal. Az egyezségben négy fő célt, az állam, az adó- és járulékrendszer, valamint a szakképzés reformját rögzítenék, emellett megállapodnának a korrupció elleni teendőkről is.

Normakontroll a vagyonadóra

Az Alkotmánybírósághoz fordult a vagyonadóról szóló törvény miatt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A testület szerint a jogszabály ellentétes az alaptörvénnyel. Szatmáry Kristóf, a kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: azért döntöttek a beadvány mellett, mert ugyan - figyelembe véve a politikai tendenciákat - várható, hogy a következő kormányzat megszünteti a vagyonadót, addig azonban az evás vállalkozásokat február végén még érinti a fizetési kötelezettség.

Gyurcsány Ferenc is megszólalt a Zuschlag-perben

Bevett gyakorlatnak nevezte a különböző pályázatok melletti érvelést Gyurcsány Ferenc, akit tanúként hallgatott meg a bíróság a Zuschlag-perben. A politikus, aki 2003 májusától 2004 szeptemberéig vezette a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot, kérdésre válaszolva azt mondta: a tárcánál nem volt olyan gyanú, hogy Zuschlag János erkölcstelen és jogellenes módon járt volna el a pályázatok esetén. Zuschlag Jánost, volt szocialista országgyűlési képviselőt és több társát egyebek mellett bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádolják.

Év végére az ország 40 százaléka beoltathatja magát

Az egészségügyi miniszter szerint az év végére elérheti a 40 százalékot azok aránya, akik megkapták az új típusú influenza elleni vakcinát Magyarországon. Székely Tamás Budapesten, a témában rendezett nemzetközi konferencián emlékeztetett: eddig a lakosság valamivel több mint 6 százaléka oltatta be magát. A tárcavezető hangsúlyozta: a múlt héten már 16.500-an fordultak Magyarországon orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ezért továbbra is elengedhetetlen, hogy minél többen megkapják a védőoltást.

Bezárt egy budapesti iskola az új vírus miatt

Budapesten a jövő hét végéig bezárták a rákospalotai Meixner Általános Iskolát, mert a tanulók több mint fele megbetegedett. Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője közölte: a diákoktól vett mintákban kimutatták a H1N1 vírust. Szabóné Molnár Mónika az iskola igazgatója elmondta: az intézményben tanuló 157 gyermek közül 80-an, a 18 tanárból pedig 8-an fertőződtek meg. Korábban három vidéki oktatási intézményben rendeltek el tanítási szünetet a H1N1 vírus miatt.

Rezidensek demonstráltak Budapesten

Életkörülményeik javításáért demonstráltak a négy orvosegyetem hallgatói és fiatal orvosok Budapesten. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta: a pályakezdők anyagi és munkakörülményei nem teszik lehetővé az egzisztencia-teremtést, a szakmai fejlődést és a minőségi munkavégzést. Papp Magor korábban az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy aránytalanul alacsonynak tartják a rezidensek mintegy 95 ezer forintos havi fizetését a heti 60-70 órás munkavégzéshez képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×