eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felvásárolják a győztes rádiós pályázó részvényeit

A nagyobbik országos frekvencián november közepétől új adót indító FM1-konzorcium mögött álló Econet részvényeinek húsz százaléka forgott ma a tőzsdén. A cégnek pénzre van szüksége, hogy elindítsa a rádiót, nemsokára kiderülhet, ki a befektető. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint csak kisbefektetők spekulációja áll a háttérben.

A Napi Online információi szerint elkezdték felvásárolni az Econetet, ami arra utal, hogy az analóg rádiófrekvencián nyertes FM1-konzorcium tulajdonosának irányításába új szereplők szólhatnak bele. Az biztos, hogy a cég papírjaiból több mint egymilliárd forintnyi fordult meg ma a tőzsdén, a teljes részvényállomány közel egyötöde, az Econet papírjai majdnem akkora forgalmat generáltak, mint a Mol részvényei.

Az Econet részvényeinek árfolyama egyébként az ORTT sokat támadott döntése, azaz szerda óta közel 60 százalékkal emelkedett, ami jól jelzi, hogy mennyire fontos befektetés a cégcsoportnak a Neo FM néven a Sláger Rádió helyén indítandó új adó.

A Napi Online szerint még nem egyértelmű, hogy ki a tőzsdén megforduló papírok eladója és vevője. A céget irányító Balázs Csabánál és a szintén tulajdonos Balco Holdingnál sincs ugyanis ennyi részvény. Mivel 8,8 millió papír cserélt gazdát, várhatóan hamarosan hivatalosan is be kell jelenteni a tulajdonszerzést.

Az Econet iránt szeptemberben, még a rádiós pályázat beadása előtt élénken érdeklődött a Wallis csoport, amely többek között a közszolgálati televízió székházát is építette. A Wallis hamar elállt az üzlettől, így az FM1-konzorcium tulajdonképpen úgy nyerte meg az országos analóg rádiófrekvenciákra kiírt pályázatot, hogy nem volt meg a szükséges tőkéje a csatorna elindításához és hosszú távú működtetetéséhez.

A Kreatív.hu korábban azt írta: egy nyilatkozatában az FM1-konzorcium mögött álló EMG  ügyvezetője, Kádár Tamás olyan rádiót ígért, amely műsorának "igényességi szintje fölötte lesz az eddig megszokott átlagnak. Korábbi nyilatkozatával ellentétben nem tervezik visszaadni a Radiocafé regionális frekvenciáját sem: keresik annak lehetőségét, hogyan tarthatnák meg a portfólióban.Mint mondta ehhez arra van szükség, hogy a jelenleg 100 százalékban az EMG tulajdonában levő rádióban ne legyen jelentős befolyásuk, azaz új többségi tulajdonost találjanak maguk mellé.

Az Index információi szerint míg az Adveniót a jobboldal támogatja, addig az FM1-konzorcium azért vonzó a baloldal számára, mert az amerikai tőzsdén jegyzett anyacéggel rendelkező Slágerrel vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által irányított Danubiusszal ellentétben sokkal lazább pénzügyi fegyelemnek kell megfeleljen. Erre utal az is, hogy a Hírszerző információi szerint a jobb- és a baloldal nyáron még támogatta volna a Danubiust és a Slágert, de csak azzal a feltétellel, ha a rádiók többségi tulajdona magyar cégek kezébe kerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×