eur:
402.22
usd:
366.38
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Ismét együtt Medgyessy és Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, volt pártelnök is felszólal az MSZP választmányának kétszázadik ünnepi ülésén ma délután. Az ünnepségen beszédet mond Lendvai Ildikó pártelnök és Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

Az MSZP nincs sok oka ünnepelni, de azok, akik nem becsülik a múltjukat, nem becsülik önmagukat sem - közölte az ünnepi üléssel kapcsolatban Simon Gábor. A választmányi elnök az MTI-nek hozzátette: ezért döntött a választmány úgy, hogy ugyan az ünnepélyes külsőségek mellőzésével, de mégis valamelyest emelkedettebb hangulatban idézik fel a résztvevők az előző üléseket.

A testület péntek délutáni budapesti ülésére meghívták az eddigi választmányi és pártelnököket, valamint a szocialisták miniszterelnökeit is, és a beteg Horn Gyula, valamint Nyers Rezső kivételével szinte valamennyien személyesen lesznek jelen, vagy üzenetet küldenek. Az ünnepi választmányi ülés része az október elején kezdődött és december közepéig tartó 20 éves az MSZP elnevezésű rendezvénysorozatnak.

Gyurcsány Ferenc áprilisi távozása óta először beszél sajtónyilvános eseményen. A volt miniszterelnök azóta csak pártszervezetek meghívására vesz részt és szólal fel szűk körű eseményeken.

Gyurcsány Ferenc távozása után internetes naplójában közölte, hogy egy ideig keveset fog a nyilvánosság előtt szerepelni. "Ritkábban fogok blogot írni, ügyelni fogok arra, hogy távol tartsam magamat a kormányzástól, és ha nem vagyok a párt vezetője, akkor ne avatkozzak be a párt legfelsőbb szintű döntéshozatalába se" - írta.

Medgyessy: "Nem az én ízlésem szerint való"

Az, hogy egy rendezvényen szólal fel Medgyessy Péter volt kormányfő és közvetlen utódja, a "puccsista" Gyurcsány Ferenc, némi pikantériát kölcsönöz az ülésnek, a két politikus kapcsolata ugyanis távol van a barátitól, és több kérdésben sem értettek egyet az utóbbi időben.

Amikor például Gyurcsány Ferenc az MSZP márciusi kongresszusán konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtott be önmaga ellen, Medgyessy Péter az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett: "egyenesebb lett volna", ha Gyurcsány Ferenc lemond, és utat enged az előrehozott választásnak.

"Nem az én ízlésem szerint való az ilyesmi" - fogalmazott akkor Medgyessy Péter, aki szerint kettejük helyzete - őt lemondása után 2004-ben Gyurcsány Ferenc követte - semmiben sem hasonlít. Akkor a magyar gazdaság akkor sokkal jobb állapotban volt és világgazdasági válság hatásaival sem kellett küzdeni. Medgyessy Péter megjegyezte: a jelenlegi miniszterelnök maga alá gyűrte a szocialista pártot, erős a támogatottsága, míg ő annak idején ezt nem mondhatta el magáról.

Egy azóta megszűnt internetes portálnak nyilatkozva pedig Medgyessy megerősítette: két éve ugyanazt vallja, hogy Gyurcsány Ferencnek az őszödi beszéd kiszivárgása miatt le kellett volna mondania 2006 év végén. Az lett volna a dolga, hogy a frakcióban vagy máshol vállaljon politikai irányító szerepet, az MSZP elnökeként próbálja megerősíteni a baloldalt, miközben hatalmon maradásával károkat okozott az országnak, a baloldalnak, és pártjának is - mondta utódjáról.

Azt is kijelentette: a közállapotok romlása Gyurcsány nevéhez fűződik, a miniszterelnök ugyanis elvesztette becsületét, szavahihetőségét az emberek előtt. Az ország hangulata, morális állapota nagyon rossz, és ezért kétharmad-háromnegyed részben Gyurcsány felel, az ellenzék csak a többiért hibáztatható.

A volt kormányfő elképzelhetőnek tartja, hogy utódja még komoly politikai szerepet vállal, de szerinte a következő 4-5 évben Gyurcsánynak erre nem lesz esélye, annál hamarabb ugyanis nem tud kilábalni jelenlegi helyzetéből.

Loptak is Medgyessytől

Medgyessy valószínűleg nem felejtette el Gyurcsánynak, hogy "ellopta" eredményei egy részét, és azokkal, mint saját sikeres kormányzásának bizonyítékaival dicsekedett.

A Heti Válasz áprilisban közölt összeállítása példaként hozta fel, hogy amikor Gréczy Zsolt kommunikációs főtanácsadó 93 pontból álló listát készített a Gyurcsány-korszak pozitív örökségéről a Stop.hu internetes oldalon futó blogjában, ebben szerepeltette például azt, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz (ami, ha szűken értelmezzük, Medgyessy Péter műve volt, tágabban viszont a 2004-ig regnáló összes kormányé).

Gréczyék tehát más tollával ékeskednek; sőt olyan tételeket is a Gyurcsány-örökségbe sorolnak, amiért a "jóléti rendszerváltó" (értsd: túlköltekező) Medgyessyt kárhoztatni illik - különösen a mostani megszorítós időkben - írta a hetilap. A főtanácsadó azzal a "pozitívummal" sokkolta a balliberális közgazdászokat, hogy "míg 2001-ben a nyugdíjak vásárlóértéke 18 százalékkal elmaradt a rendszerváltás előtti szinttől, addig ma már 16 százalékkal meghaladja azt", és emellett "hét év alatt közel duplájára nőtt mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset".

A főtanácsadó ugyancsak Gyurcsányhoz könyvelje el a Medgyessy-időkben megkezdett sztrádaprogramot (2002 és 2008 között 534-ről 1100 kilométeresre nyúlt a gyorsforgalmi úthálózat). Bár a fáma nem szól róla, említést érdemel: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendre milliárdos bírságokat kénytelen kiszabni a fenti időszak udvari autópálya-építőire, mivel felosztották egymás között a piacot - tette hozzá a Heti Válasz.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×