eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Õszöd három éve - avagy hogyan lett az MSZP 14 százalékos párt

Három évvel ezelőtt került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc 2006 májusában, Balatonőszödön elmondott beszéde. A tavasszal lemondott kormányfő ezt igazság-, míg az ellenzék hazugságbeszédnek minősítette. Mindenesetre az tény, hogy a rendszerváltás után példa nélküli megmozdulás-sorozatot gerjesztett, az MSZP pedig mára - a Medián adatai szerint - mindössze 14 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött a teljes népesség körében.

"Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni" - Gyurcsány Ferenc mára szimbolikussá vált mondatainak nyilvánosságra kerülésével kezdődött el az a politikai válság, amely eltartott kormányzásának végéig.

Az idén tavasszal lemondott miniszterelnök az országgyűlési választások után, 2006. május 26-án, Balatonőszödön, az MSZP zárt frakcióülésén állt a képviselők elé, s leleplezte le pártja - a választási kampányban követett - politikáját.

Bár a kormányzati politika következményeit már érzékelték az emberek, hiszen a reform-, vagy megszorító intézkedéseket három évvel ezelőtt nyáron nyilvánosságra hozta a magát reformkormánynak nevező adminisztráció, csak néhány száz fős szakszervezeti megmozdulások, illetve a tandíj elleni néhány ezres tüntetés érdemel említést.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után azonban - a rendszerváltozás óta nem látott - spontán demonstrációk kezdődtek. A szöveget szeptember 17-én tette közzé több sajtóorgánum, s már aznap este ezrek tiltakoztak a kormányfő távozását követelve. Változó létszámban, október 23-áig tartottak a Kossuth téri megmozdulások, amelyeket az előző miniszterelnök értelmezésében az "igazság-" mások véleménye szerint viszont a hazugságbeszéde váltott ki.

Isteni gondviselés

Gyurcsány Ferenc egy hónappal az országgyűlési választások második fordulója után elárulta, hogy azért kell "őrült lóhalálában" készíteni a kormányprogramot, mert az ezt megelőző hónapokban titkolni kellett, hogy mire készül a kormányzó MSZP. A politikus balatonőszödi beszédéből az is kiderült, hogy a szocialista frakció egy része vélhetően nem tudott arról, hogy az ország pénzügyi helyzete korántsem a terveknek és a törvényeknek megfelelő.

"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább, nincsen" - mondta Gyurcsány, aki szerint a 2006-os választások előtti fél évben egy dolog fűtötte: vissza adni a baloldal hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet.

"Hogy nem kell lehajtania a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól, és tanulja most már meg magát nem őhozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. Nagy dolog volt, imádtam, életem legjobb része volt. Most az adja, hogy történelmet csinálunk! Nem a történelemkönyveknek, arra szarok. Egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e, én személy szerint, egyáltalán nem érdekel" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc az egészségügy privatizációját, a vizitdíjat előrevetítő ellenzéket nevezte hazugnak például 2006. április 6-án Orbán Viktor Fidesz elnökkel folytatott tévévitájában. "Nem akarhat igaztalan módon nyerni. Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet" - mondta akkor.

"Brutális őszinteség"

A Kossuth téri tüntetőkhöz radikális csoportok is csatlakoztak, amelyek 2006. szeptember 18-án petíciót kívántak beolvasni a köztelevízióban. Az intézmény vezetése ezt elutasította, s ezután került sor 17 év legerőszakosabb megmozdulására a Magyar Televízió Szabadság téri épülete előtt, illetve épületében.

A tévé ostromát követően a miniszterelnök újságírói kérdésre nyilatkozott az esetleges személyi felelősségéről és következményről. "De összességében mindent megfontolva határozottan azt mondhatom, hogy nem kívánok lemondani" - közölte.

Gyurcsány Ferenc még az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy nem hazudott, "csak nem bontotta ki az igazság minden részletét". Később pedig az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: sok munkával, de helyreállítható a bizalom. "Szerintem brutális őszinteség jellemzi azt, amit csinálunk. Brutális őszinteség" - mondta.

Tavaly tavasszal aztán szakadt a koalíció. Azt követően több szabad demokrata politikus is azt mondta, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem a politikája nem hiteles. Nyáron az előző miniszterelnök tagadta, hogy a világgazdasági válság érintené Magyarországot. Sőt, pártja még egy kampányt is elindított, hogy beindult a magyar gazdaság. Később a valóság és a tények erre is rácáfoltak. Gyurcsány Ferenc idén tavasszal ismerte el, hogy ő az akadálya a változásoknak, majd lemondott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×