Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az állam a lakáskölcsönökre készfizető kezességet vállalhat keddtől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság jóváhagyó határozata után július 28-án kedden lépnek hatályba a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezesség szabályai - az erről szóló pénzügyminiszteri határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A parlament március 2-án fogadta el a lakáskölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényt, majd ezt június 15-én módosította. Az utóbbi törvényben lehetővé tette az Országgyűlés a települési önkormányzatok elővásárlási jogát is akkor, ha a lakás árverésre kerül.

Az állami készfizető kezesség vállalását jóvá kellett hagynia az Európai Bizottságnak is, így a törvény úgy rendelkezett, hogy ezek a szabályok csak a jóváhagyást követő 15. napon lépnek hatályba. Az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának időpontját - mindkét törvény kötelezése szerint - a pénzügyminiszternek egyedi határozattal kell közzétennie a Magyar Közlönyben.

A pénzügyminiszter az Európai Bizottság határozatának időpontját július 13-ban jelöli meg, az ehhez képest mért 15. nap július 28. kedd - ekkor lépnek hatályba tehát az állami készfizető kezesség törvényi szabályai.

Aki 2008. szeptember 30 után vesztette el a munkáját, az a jövő év június 30-ig igényelhet lakáshitelére áthidaló kölcsönt, amelynek 80 százalékára vállal az állam készfizető kezességet.

Az áthidaló hitel feltétele, hogy a lakáshitel havi törlesztéséből 10 ezer forintot fizessen a hitel felvevője, a többit fedezi az áthidaló kölcsön, amely két évig csökkenti a terheket.

Amikor az áthidaló hitel két éves időtartama lejár, ettől kezdve 10 éven át kell megfizetni azt. Ha a lakáskölcsönből hátralévő futamidő ennél kevesebb, akkor ehhez igazodik az áthidaló hitel futamideje is.

A júniusi törvény azoknak is megengedi az áthidaló hitel felvételét, akik nem lettek munkanélküliek, de családjuk anyagi helyzete annyira megromlott, hogy nem tudják fizetni az eredeti törlesztő részleteket.