eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az állam a lakáskölcsönökre készfizető kezességet vállalhat keddtől

Az Európai Bizottság jóváhagyó határozata után július 28-án kedden lépnek hatályba a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezesség szabályai - az erről szóló pénzügyminiszteri határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A parlament március 2-án fogadta el a lakáskölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényt, majd ezt június 15-én módosította. Az utóbbi törvényben lehetővé tette az Országgyűlés a települési önkormányzatok elővásárlási jogát is akkor, ha a lakás árverésre kerül.

Az állami készfizető kezesség vállalását jóvá kellett hagynia az Európai Bizottságnak is, így a törvény úgy rendelkezett, hogy ezek a szabályok csak a jóváhagyást követő 15. napon lépnek hatályba. Az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának időpontját - mindkét törvény kötelezése szerint - a pénzügyminiszternek egyedi határozattal kell közzétennie a Magyar Közlönyben.

A pénzügyminiszter az Európai Bizottság határozatának időpontját július 13-ban jelöli meg, az ehhez képest mért 15. nap július 28. kedd - ekkor lépnek hatályba tehát az állami készfizető kezesség törvényi szabályai.

Aki 2008. szeptember 30 után vesztette el a munkáját, az a jövő év június 30-ig igényelhet lakáshitelére áthidaló kölcsönt, amelynek 80 százalékára vállal az állam készfizető kezességet.

Az áthidaló hitel feltétele, hogy a lakáshitel havi törlesztéséből 10 ezer forintot fizessen a hitel felvevője, a többit fedezi az áthidaló kölcsön, amely két évig csökkenti a terheket.

Amikor az áthidaló hitel két éves időtartama lejár, ettől kezdve 10 éven át kell megfizetni azt. Ha a lakáskölcsönből hátralévő futamidő ennél kevesebb, akkor ehhez igazodik az áthidaló hitel futamideje is.

A júniusi törvény azoknak is megengedi az áthidaló hitel felvételét, akik nem lettek munkanélküliek, de családjuk anyagi helyzete annyira megromlott, hogy nem tudják fizetni az eredeti törlesztő részleteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×